Kursleder Katriina Pedersen ses her sammen med Kai Petter Johansen på Kjækan marked, juli 2019. (Foto: Arne Hauge)

 

Kvænangen kommune på banen med solid kvensk tilbud.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

«Vil du lære deg kvensk?»

Dette hyggelige spørsmålet kommer fra Kvænangen kommune og Kvænangen språksenter-Naavuono kielikeskus. Og dersom du vil, da har språksenteret kommende høst flere kurs og øvrige aktiviteter.

«Folk må gjerne melde seg på flere av våre aktiviteter,» melder språksenterets Katriina Pedersen. Det er hun som er kursholder, og her har du oversikten over høstens kvenske fristelser:

Nybegynnerkurs

Dette er kurset for deg som er helt fersk i kvensk språk. Eller for deg som behøver en repetisjon på de grunnleggende begrepene og strukturene i det kvenske språket.

Kvensk er i vinden, det er lurt å kunne. (Foto: Kvænangen språksenter/Naavuono kielikeskus)

Oppstart er torsdag 12. september, fra klokken 18 til 20.30 på språksenteret på Sørstraumen. Etter dette møtes man 5 torsdager i september og oktober, med kursdatoene torsdag 12. og 19. og 26. september, samt 10. og 17. oktober.

Etterpå anbefales du å fortsette med:

Praktisk kvensk

Dette er kurset for deg som tidligere har gått på kvenskkurs, eller som kan litt fra før. På kurset fordyper man seg i ulike temaer, hvor oppmerksomhet rettes mot muntlig bruk av språket.

Oppstart er torsdag 17. oktober fra klokken 18 til 20.30 på språksenteret i Sørstraumen. Etter dette møtes man 5 torsdager i oktober og november, med kursdatoene 17. og 24. og 31. oktober, samt 14. og 21. november. Når det gjelder kurslokalet, så vil det kunne endres etter hva temaet for undervisningen er. Informasjon om dette vil bli gitt første kurskveld.

Språklunsjer og språkkafeer

– Språklunsjer og språkkafeer er et tilbud hvor folk kan komme å praktisere kvensk sammen med andre. Språksenteret legger til rette med enkel servering og noen enkle aktiviteter, opplyser Pedersen. Her er det bare å møte opp, ingen påmelding er nødvendig. Alle er hjertelig velkomne, og datoer og temaer kommer fortløpende på kommunens/språksenterets hjemmeside og på facebook.

Prosjekt Kventun

I samarbeid med Kvænangen Qven og sjøsamisk forening skal språksenteret i løpet av det neste året arrangere ulike aktiviteter knyttet til arbeidet med «Kventunet» i Kvænangsbotn. Du finner mer informasjon på facebooksiden til Kvænangen qven og sjøsamisk forening, og når det gjelder kommende arrangementer, så annonseres de på foreningens og språksenterets facebooksider.

Praktisk kvensk i Alta

I samarbeid med Alta Kvenforening/Alattion Kvääniseura holder språksenteret kvenskkurs i Alta. Som vi forstår; dette er kurset for deg som tidligere har gått på kvenskkurs for nybegynnere, eller som kan litt kvensk fra før. Oppmerksomheten rettes igjen mot muntlig bruk av språket, der man fordyper seg i ulike temaer.

Oppstart er onsdag 4. og torsdag 5. september fra klokken 17.30 til 20.30. Senere blir det 2 nye samlinger, med kursdatoer 2. og 3. oktober samt 6. og 7. november. Disse kursdatoene vil bli diskutert på første samling, slik at det altså vil være mulighet for endring.

Men siden kurset i Alta er planlagt å foregå i Kvenstua i Bossekop, plikter vi å nevne at Kvenstuas leieforhold skal opphøre ved det aktuelle bygget. Sted for praktisk kvensk i Alta kan stadig være Kvenstua der den i dag er, men dette er høyst usikkert og noe arrangøren og den lokale kvenforeningen må finne ut av.

Les mer om den saken her: Går en uviss skjebne i møte

Og her: – Det ordner seg nok

Katriina og dem tar en liten kursavgift. Den skal dekke kjøregodtgjørelse, kursmateriell og forfriskninger under kurset, og lyder på kroner 200.

Påmelding til språk-kursene og mer informasjon får du hos kursholder Katriina Pedersen, epost: Katriina.Pedersen@kvanangen.kommune.no, telefon: 90 15 96 38.