Leif Johannessen, her sammen med Anne-Gerd Jonassen, studerer bildene til den lokale kunstneren Helge Mikalsen nøye. Spesielt maleriet som viser et gjeng arbeidskarer som driver veibygging, får Johannessens minner til å flomme. KUVA HEIDI NILIMA MONSEN

Leif Johannessen, her sammen med Anne-Gerd Jonassen, studerer bildene til den lokale kunstneren Helge Mikalsen nøye. Spesielt maleriet som viser et gjeng arbeidskarer som driver veibygging, får Johannessens minner til å flomme. KUVA HEIDI NILIMA MONSEN

.

– Det var akkurat slik det var når vi bygde veien rundt Kvænangsbotn!

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

Leif Johannessen, født i 1920, studerer bildene til den lokale kunstneren Helge Mikalsen nøye. Spesielt maleriet som viser et gjeng arbeidskarer som driver veibygging, får Johannessens minner til å flomme.

Stor gjenkjennelse
– Det her bildet er så naturlig! Det var akkurat slik det var vi jobbet når vi bygde vei. Også vi balanserte rundt på planker med trillebår, minnes han.
Johannessen kan nemlig røpe at han selv har vært med på slikt arbeid.

– Jeg var med på å bygge veien rundt Kvænangsbotn. Det var under krigen. Mest rundt Navit, ikke så mye på den her siden av fjorden, forteller han.

Populær kunstner
Om det er han selv som faktisk er avbildet på maleriet vet han ikke, for han kjente ikke kunstneren selv. Men flere av de andre gjestene fra eldresenteret i Burfjord som hadde tatt turen til samfunnshuset i Kvænangsbotn den tirsdags ettermiddagen, kan fortelle at de husker godt kunstneren Helge Mikalsen.
– Det er utrolig artig å høre de eldre fortelle både om bildene og kunstneren selv, sier Anne-Gerd Jonassen.

Lokale motiver
Jonassen kan fortelle at det lenge har vært et ønske i Kvænangen å få satt opp ei utstilling med Helge Mikalsens bilder. Utstillingen under Paaskiviikko var avdøde Mikalsens første utstilling, og sannsynligvis også den siste, frykter hun.

– Jeg vet at veldig mange er glade for at vi har denne utstillingen, sier hun.
Utstillingen skal ha vært forholdsvis godt besøkt til tross for at den ligger såpass grisgrendt til, og at den bare er åpen i arbeidstida. Blant annet har de hatt besøk av en busslast med eldre fra Burfjord.

– Det var veldig artig å få de på besøk. Flere av dem kunne fortelle at de kjente Mikalsen, sier Jonassen.
Hun kan fortelle at kunstner Helge Mikalsen, som gikk bort for noen år siden, kom til Kvænangen som 25-åring, og at han er opprinnelig fra Skjånes i Finnmark. Motivene på maleriene er hentet fra Kvænangen, men også fra andre deler av Nord-Norge. På bildene ser vi skildringer fra fiske, reindrift, veiarbeid og landskapsmalerier.

Egenkomponert musikk
Til utstillingen fulgte det også med helt spesiell musikk.
– Helge Mikalsen har laget tekst til et par sangene som spilles her, og han spiller også trekkspill på disse opptakene. En av sangene handler også om Kvænangen, forteller Anne-Gerd Jonassen.

Festkveld fredag
Fredagen var høydepunktet for Kvænangens kvenske kulturdager. Arvid Pettersson holdt foredraget «Veier i kvensk historie», mens Alf E. Hansen snakket om kulturminner gjennom foredraget Spor. Det lokale koret Simalango hadde kulturinnslag. Det hele ble avsluttet med pubkveld og konsert med The Meänland.