Klara Pasma, Kim Gustafsson og Erling Fredriksson (til venstre) inntar scenen med scener fra kjøkkenet. (Foto: Tornedalsteateret/pressefoto)

 

Vi her hjemme må smøre oss med tålmodighet, men Tornedalsteaterets årlig storproduksjon besøker også Norge. Langt nord i Norge, vel å merke.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

En gang i året sender Tornedalsteateret en profesjonell produksjon ut på turné. Denne gangen er det klart for Kööki show – Kjøkkenshow. Nå forbereder de seg for pressetreff med smakebiter i Pajala torsdag denne uken, fulgt av premiere den 23. februar. Det er Mia Fors, produsent i nevnte teater som melder dette.

Etter en turnéplan som altså tar løs i Pajala og fortsetter i Haparanda, Hakkas, Luleå, Øverkalix, Kiruna, Junosuando, Øvertorneå, Kalix, Umeå og Stockholm, er det endelig tid for oss her hjemme. Datoene er 17. til 21. april, og da besøkes stedene Alta, Storslett og Manndalen. Med, i skrivende stund, et aldri så lite forbehold for det første stedet:

– Vi venter på klartsignal fra Alta kommune. Mest trolig blir det en forestilling i Alta torsdag 18 april, sier Fors overfor Ruijan Kaiku.

Tema for moroa er som vi forstår kööket, kjøkkenet.

«Undertittelen er «elendighet, galskap og musikk i en tornedalsk røre.» Og det stemmer bra. Det blir en hjemmetrivelig blanding i dette showet», kan Fors friste. Og videre om sceneshowet:

«Kjøkkenet er hjemmets hjerte. I kjøkkenet kan man være trist eller glad, kjærlig eller frustrert. I kjøkkenet pågår det samtaler og pusling, i kjøkkenet møtes vi. I blant blir det rene sirkuset.»

Showet betrakter Tornedalen som «den lille verden i den store.» De anser gjenkjennelsesfaktoren som høy, der latteren sitter løst og stemningen er god. I scenebildet kan du for øvrig se den vakre akvareller signert kunstneren Kerstin Westin fra Norrbotten.

Tre skuespillere inntar scenen. Klara Pasma, Kim Gustafsson og – mest kjent for oss – Erling Fredriksson. Forestillingen skjer i en miks av meäankieli og svensk og har to akter på til sammen rundt to timer. Pausen inkludert.

Foto: Tornedalsteateret/pressefoto