TIFF’s åpningsfilm tar opp møtet mellom urfolk og storsamfunn. I salen blir man etter planen å se en representant fra Sannhetskommisjonen. (Foto: Norman Cohn, Jonathan Frantz/Tromsø internasjonale filmfestival TIFF)

 

Sannhetskommisjonen besøker filmfestivalen i Tromsø.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Mandag denne uken skrev vi om Sannhets- og forsoningskommisjonen som besøker midtnorske kvener i form av et åpent møte i Trondheim i siste del av januar. Seniorrådgiver Inger Elin Utsi har overfor Ruijan Kaiku bekreftet at det planlegges streaming av møtet i Trondheim. Det vil bli streamet via kommisjonens Youtube-kanal, har vi fått opplyst.

Les mer: – Håper folk er frittalende

Men kommisjonen har planer også før den tid, nemlig den 14. januar, da kommisjonsmedlem Per Oskar Kjølaas deltar på en samtale i Rødbanken om sannhet og forsoning. Rødbanken er et av de mest monumentale byggene i Tromsø sentrum, et bygg som danner rammene for åpningen av Tromsø internasjonale filmfestival (TIFF).

Kommisjonsmedlem Per Oskar Kjølaas i et tidligere bilde fra aktiv tjeneste, her under et besøk i Loppa idet han snakker om teleskop, mikroskop og biskop. (Arkivfoto: Arne Hauge)

Filmfestivalen åpner med en film som tar opp forholdet mellom urfolk og storsamfunn, nemlig den canadiske filmen «One day in the life of Noah Piaguttuk.» Med den som utgangspunkt skal Kjølaas og de andre samtale om urfolk og storsamfunn.

Her kan du lese mer om TIFF

I åpningsfilmen går vi så langt tilbake som til 1961, på Baffinøya i den delen av det nordlige Canada som i dag er Nunavut. Tiff skriver om filmen; «Dagen begynner med en kopp usukret te for Noah (Apayata Kotierk), i gammen hvor han bor med kona og deres unge datter. Himmelen er knallblå og isen blendende hvit når Noah legger ut med hundeslede på jakt. Stemninga er god i Noahs følge når de plutselig får øye på et annet følge på isen. Sammen med kjent folk er det en hvit mann, omtalt som Boss (Kim Bodnia), en mann med et oppdrag fra den kanadiske stat. Dette tilsynelatende tilfeldige, tilsynelatende hyggelige møte bærer bud om store forandringer for Noah, som får symboltunge forsyninger av te og sukker med seg hjem til gammen.»