NKF-leder Hilja Huru er svært glad for at nyttårstalen har blitt tatt så godt i mot. (Skjermdump: NRK) 

 

Nyttårsaften hadde kvener rundt omkring i hele landet benket seg foran tv-skjermen i «beste sendetid» for å få med seg den kvenske nyttårstalen på NRK.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

I årets nyttårstale trekker Huru blant annet fram ungdommens miljøkamp, og at man i så måte bør se til våre kvenske forfedres livsstil som var preget av nøysomhet og gjenbruk. Videre nevnte hun Sannhets- og forsoningskommisjonens viktige arbeid med å granske fornorskingsprosessen og dens virkninger ovenfor kvener, norskfinner, skogfinner og samer.

– I fornorskingsprosessen så vi mørkets brodd, en mørketid. Hvordan skal vi helbrede oss? En måte er å ta tilbake språket. En annen måte er å ta tilbake egen historie. Vi må ta tilbake sannheten om oss selv og hvem vi er. Den eier vi. Vi begynner med å si det til oss selv. Vårt språk og identitet er stimene av lys som vi samler sammen, sa Huru.

Regjeringen henger etter

Lederen av Norske kveners forbund benyttet også talen til å henvende seg direkte til Statsminister og øvrige politikere.
– At vi i Norge har et glemt og utrydningstruet språk er ikke deres feil.  Dette har dere arvet fra de som har regjert før. Men det er deres ansvar, sier Huru som påpekte at mange kommuner, fylkeskommuner og statlige enheter tar nå tak sammen med kvenene, men at regjeringen i så måte henger etter.

– Et demokrati kjennetegnes av måten man behandler sine minoriteter. Den rette måten er å lytte og å ta oss som likeverdige i beslutninger som angår oss. Et viktig bidrag her er opprettelsen av et kvensk organ for konsultasjon, sa hun, og la til at kvensk språk må løftes slik at tiltak for kvensk språk ikke lenger lever fra hånd til munn.

Huru benyttet talen til å takke alle som jobber for kvensk språk og kultur, og at de unges giv for natur-, språk- og kulturmangfold viser at mye er mulig.

– Vi er et folk som tar i et tak, sa hun.

Hylles i sosiale medier

I etterkant av talen, har den kvenske delen av sosiale medier bejublet og lovprist Hilja Hurus kvenske nyttårstale. Eskild Johansen lagde ett eget innlegg i diskusjonsgruppa Kvener ut av skapet hvor han skriver: «Jeg er stolt av Hilja Lisa. Hun representerer oss så fint.». Under innlegget kom en lang rekke støttende kommentarer av typen:

«Vakker tale i går. Stolt og rørt!» (Konstanse Marie Skogstad)
«En flott tale. Jeg ble stolt og rørt, og har allerede fått hilsner fra ikke-kvenske venner.» (Ordspinneriet)
«Her i fra Drammen bejubles hun også, Hilja er den beste, stolt kan vi være» (Pia Wilhelmsen)
«Veldig bra tale av henne. Kjente på stolthet og identitet» (Ronny Wilhelmsen)

Bernt Isaksen fra Tromsø sier seg helt enig med Eskild.

– Hilja er en klok leder som samler. Bra tale. Politisk blir hun blir hørt på grunn av faglige gode argumenter som er vanskelig å argumentere mot. Hun bygger sak og bruker få store ord som skaper konflikter/motstand. En klok og god leder for NKF-RK, mener han.

Line Evensen fra Kåfjord røper at hun ble svært rørt av årets nyttårstale, og hun trekker også fram avslutningen med musikk laget av Beddari-Nilsen som var kombinert med bilder av ulike kvener.

– Jeg var rørt og det var også veldig sterkt å høre den flotte sangen helt til slutt med nydelig melodi og å se alle bildene. Portrettbildene til Åsne Kummeneje Mellem satte også en ekstra spiss på det hele. Det ble så flott og nært da det ene kjente fjeset etter det andre dukket opp på skjermen, syns Line. 

Rørt over tilbakemeldingene

Hilja kan fortelle at allerede da talen ble sendt på NRK2 begynte meldinger å tikke inn på mobilen hennes.

– Jeg setter veldig stor pris på alle meldingene og tilbakemeldingene jeg har fått, både privat og på sosiale medier. Det er tydelig at det er stort for kvenene at vi endelig har fått en egen nyttårstale på riksdekkende tv, sier hun.

 

Se talen her: Kvenenes nyttårstale