Tomi Vara jobber for tiden med å rydde opp i medlemslistene til NKF. Her sammen med Egil Borch fra kvenforeninga i Børselv. (Foto: Heidi Nilima Monsen)

 

Tomi Vara jobber på spreng for å få orden på medlemsregisteret til Norske kveners forbund.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

I 2018 hadde Norske kveners forbund -Ruijan kveeniliito problemer med sitt medlemsregister. Dette førte til at antall betalende medlemmer sank kraftig. Nå jobbes det på spreng med å rette opp i dette.
– Vi har ikke mistet medlemmer, men det er mange som ikke har fått betalt medlemsavgiften fordi de ikke mottok kontingentfakturaen, forklarer Tomi Vara i NKF-RK.

NKF-leder Hilja Huru er trygg på at Tomi Vara skal få skikk på medlemsmassen. Foto: Heidi Nilima Monsen

Det er Tomi som har fått jobben med å holde styr på medlemsmassen til NKF, og han skal nå gå igjennom og oppdatere hele medlemsregisteret til NKF, deriblant for å se om noen har falt fra på grunn av dødsfall.

– Jeg skal nå gå gjennom hele medlemsregisteret for å bli sikker på at alle de 1.313 medlemmene som vi har i medlemsregisteret, faktisk enda er medlemmene våre, sier Vara.

Over tusen medlemmer
I følge en oversikt over betalende medlemmer ved årsskiftet, så hadde NKFs lokallag til sammen 814 betalende medlemmer i slutten av desember, mot 930 medlemmer i 2016. Siden den gang skal de 55 medlemmene i Tana kvenforening ha meldt seg ut. Likevel framholder organisasjonen at de fortsatt har over tusen medlemmer.
– Noen medlemmer har kun betalt til lokallag, og dermed ikke blitt skikkelig registrert i våre systemer.  I løpet av 2019 har vi fått 131 nye medlemmer, og vi har 1.313 medlemmer i medlemsregisteret i dag. Noen av disse er fra kvenforeninga i Nordreisa som ikke var registrert fra før. Kvenforeninga i Midt-Norge har også ført til flere nye medlemmer, sa Vara under Landsstyremøtet i slutten av april.

Noen foreninger styrer selv
Vara røper at han av ulike grunner ikke har full oversikt over hele medlemsmassen. En av grunnene skal være at blant annet Kven Østlandet og foreninga i Tromsø har sagt at de ønsker å ta i mot medlemskontingenten selv.
Kven Østlandet skal ha vedtatt at kontingenten skal gå direkte til foreninga og ikke via hovedorganisasjonene, fordi de vil at pengene skal gå direkte til foreninga og ikke via forbundet. Foreninga i Tromsø skal på sin side ha valgt å ha direkte medlemmer fordi de har opplevd rot med systemene tidligere, så de ønsker å ha bedre oversikt over medlemsmassen selv.
– Det nye systemet Styreweb skal gjøre det enklere for både forbundet og kvenforeningene å ha oversikt over medlemmene, sier Tomi som satser på at forbundet etter hvert vil få oversikt over hele medlemsmassen.

Velkomstpakke til nye medlemmer
Vara forklarer videre at det kan hende at flere medlemmer ikke har blitt registrert skikkelig, dersom de ikke har skrevet riktig kid-nummer da medlemsavgiften ble betalt.
– Systemet vårt er slik at en må skrive kid-nummeret korrekt, ellers vet ikke vi hvem som har betalt medlemskontigenten, sier Tomi.
Han kan også fortelle at alle nye medlemmer får en medlemspakke bestående av et pinneflagg og et halvt års abonnement på Ruijan Kaiku.
– Alt i alt er jeg positiv til at vi i år skal få flere betalende medlemmer i år, sier han.