Fra et foredrag under Langfjorddagan 2018 – dagan som satte ny rekord i antall arrangementer med kvensk tema. Det blir mye kvensk i år også, loves det fra arrangørhold. (Arkivfoto: Arne Hauge)

 

Programmet tømres i hop for Langfjorddagan 2019.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Programmet er ennå ikke detaljert på plass, men datoene er klare; Langfjorddagan 2019 starter søndag 21. juli og avrundes lørdag 27. juli.

– Det blir ei fargerik og blomstrende sommeruke i Langfjordbotn, med fullt program, lover Randi Emaus på vegne av arrangør Langfjord samfunnshus.

Vi har ikke alt på plass ennå, men i år legger vi opp til å ha en egen kvensk dag. Denne kvenske dagen blir tirsdag 23. juli, sier Emaus.

Fra spredt til samlet

I fjor krydde det av kvensk matlaging, film, flere foredrag samt egen kvensk kulturkveld, utfordringen var at tingene tidvis pågikk parallelt med annet spennende, som fjellturer, leirdueskyting og mye annet. Spredt program betød også en utfordring for dem som bare hadde en dag eller to til rådighet.

Randi Emaus. (Foto: Arne Hauge)

– Vi fikk tilbakemelding på at mange ikke var klar over hvor fint og mangfoldig det kvenske programmet var. Det er en av grunnene til at vi i år ønsker å konsentrere det kvenske om en dag. På den måten kan alle interesserte få det med seg, sier Randi, som sier at hensyn til de utøvende kunstnerne også veide inn. Denne aktuelle dagen passet det for samtlige, sier hun.

Finsk fare?

Som sagt må detaljene spikres, men arrangøren kan røper noe av «Langfjordkvendagens innhold.» Det blir temmelig sikkert foredrag, kåseri eller liknende, fulgt av lunsjbuffet med kvensk-inspirert mat (ingen hemmelighet at Åshild Karlstrøm her vil stå sentralt ved grytene), samt at det på kvelden blir teaterstykke og konsert.

– Teaterstykket heter finsk fare, og inngår i en stor kvensk underholdningsaften hvor det også blir konsert, lover arrangøren.

Gleder seg

Emaus var selv en av dem som under fjorårets Langfjorddagan kom skikkelig ut av skapet hva det kvenske angår.

– Det er nok mange som har sine kvenske røtter i svak erindring, men i fjor opplevde vi at Langfjorddagan skapte en oppblomstring, sier hun.

Les også: Randi vokste opp på Kvenlandet

Dagan har også sin egen facebookside, hvor det framgår at folk allerede har tatt til å glede seg:

Langfjorddagan 2019

Dermed krysser vi fingre og tær for vær. Vær som i fjor eller bedre. Og ønsker velkommen til glade dager i Lanfjordbotn.

Langfjord Scene innvies

Etter mye dugnad og oppussing var samfunnshuset pent i fjor. Det blir ennå penere i år, garanterer Emaus.

– Siden i fjor har vi restaurert scenen, slik at den framstår som ennå finere. I tillegg har vi fått bedre plass for utstyr og annet i form av et nytt lagerrom, sier hun.

Vi tar med at Langfjord Scene innvies den 25. mai, og at eminent visesanger Asbjørn Ribe står som hovedattraksjon og den som tar scenen etter at mer lokale helter har gjort unna sine vise- og revysnutter. Arrangøren legger opp til at noen fra kommunen tar turen for å klippe snora for nyscenen, og lover også pubkveld med tapas hvor bevilgning for øl og vin er på plass.

Bra oppmøte under fjorårets kvenske kulturkveld. (Foto: Arne Hauge)