Kvääninuoret er klar for å strikke kvenvotten sammen med deg fram til jul (Foto: Kvääninuoret)

 

Kvääninuoret vil strikke kvenvotten sammen med deg gjennom adventstiden. 

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

De siste årene har Kvääninuoret gitt en kreativ julegave til sine medlemmer og følgere i forbindelse med jul og advent. I 2014 ga de ut låta «Være en kven» og i fjor hadde de en adventskalender med daglige konkurranser. I år inviterer kvenungdommen til samstrikk av kvenvotten.

– Dette er årets julekalender fra oss, og vår måte å takle korona og isolasjon på. Her får vi mulighet til å samles og gjøre noe kreativt sammen over nett, sier Kvääninuorets leder Noora Marie Ollila

1. desember startet prosjektet Samstrikk av kvenvotten. (Foto: Kvääninuoret)

Samstrikk på sosiale medier

For å bli med på samstrikkingen trenger du settepinner og en heklekrok i størrelse 2.5 og garn i fargene blå, gul, rød og hvit. I tillegg bør man være medlem av Facebookgruppen Kväänivantthuut – Kvenvotter. Her legges det nemlig ut oppskrifter og videosnutter av fremgangsmåte,

– Her kan man også stille spørsmål om strikkingen eller vise frem sitt eget kvenvottstrikkeprosjekt, forteller Noora.

Oppskriftene legges ut både på kvensk og norsk.

– Det er veldig viktig for oss å bruke det kvenske språket sammen med håndtverk, derfor er oppskrifta tilgjengelig på kvensk. Man kan også få strikkehjelp på både norsk og kvensk, sier Ollila.

Strikkeglede

Siden flere av de aktive medlemmene er entusiastiske strikkere, var det naturlig for Kvääninuoret å velge nettopp dette som felles aktivitet.

– Flere av oss er glade i å strikke og nå har det kommet så mye fint kvensk håndtverk som vi vil vise frem, derfor ville vi strikke denne votten som er designa av Lisa Vangen, forteller Kvääninuoretlederen.

Kvenvotten var også med i Ruijan Kaikus kulturmarkørkonkurranse i 2019.

– Vi hadde lyst til å strikke kvenvottene til oss selv, og tenkte at det vil kanskje andre også bli med på. Dette er jo også en fin måte å styrke de visuelle kvenske markørene, påpeker Noora. 

Stor interesse

Kvenungdommen startet opp Facebookgruppen «Kväänivantthuut – Kvenvotter» som i skrivende stund har i overkant av 180 medlemmer.

– Gruppa er åpen for alle, og her er det både medlemmer i Kvääninuoret og mennesker vi aldri har sette navnene til før. Jeg tror alle aldersgrupper er dekket her, og det er jo veldig artig. Vi har opplevd at det har vært en enorm respons, og det hadde vært kult om alle som er med i gruppa strikker kvenvotten sammen med oss, enten nå før jul eller i etterkant, sier initiativtakeren.

Oppskriftene og instruksjonsvideoene blir nemlig tilgjengelige på nett også etter at julen ringes inn.

– Det er også mulig at vi samler dette til et hefte når samstrikken er ferdig, sier Noora. 

Skal passe for alle

Allerede i forkant av startskuddet for samstrikkingen 1. desember, har det vært yrende aktivitet i gruppa. Folk har stilt spørsmål om garn og strikkepinner. Noen har også lagt ut bilder av sine kvenvottstrikkeprosjekter.

– Flere har allerede strikket første del av vottene, og vist frem disse. Men det er ikke for sent å hiive seg med i samstrikkinga, forsikrer Noora. Hun forteller at strikkeprosjektet skal passe for de fleste, både nybegynnere og erfarne strikkere.

– Gjennom oppskriftene og instruksjonsvideoene går vi igjennom strikkingen steg for steg. Det er også mulig å stille oss spørsmål om strikkingen dersom man lurer på noe, sier Noora Ollila.