Heidi og Martin byr på seg selv i sending 50 ved å synge selveste Nordnorsk julesalme på kvensk (Foto: Aron Bræstrup Løsnes, Altaposten)

 

– Dette ble nesten vakrere enn Oslo Gospel Choirs versjon, ler programlederne.

Klokken 11.00 i dag sendes Ruijan Radio episode nummer 50 ut til den store verden, og i anledning jubileet markerer programlederne Heidi og Martin dette med en vakker førjulsgave til lytterne: de skal nemlig synge Nordnorsk julesalme på kvensk.

– Jubileumssendinger skal man jo også feire med stil og ha det gøy, derfor skal vi plage oss selv og alle andre ved å synge. Det blir kanskje ikke det aller vakreste som noen gang har blitt spilt på radio, men det kommer i alle fall fra dypet av våre nordnorske hjerter, sier programlederduoen i jubileumsepisoden.

De himmelske tonene kommer under radiosendingas faste spalte «Trasige tekster».

– Julelåta er jo fin i seg selv, men den blir vel ganske trasig nå som vi skal prøve å synge den på kvensk, skratter Heidi i sendinga.

Teksten er for øvrig skrevet av Trygve Hoff og oversatt til kvensk av Mari Keränen.

Søker journalistspirer

Vi får også høre Tor Sara fortelle om Ruijan Kaikus journalistpraktikantprosjekt.

– Tanken er å styrke kvensk media ved å få tak i noen unge mennesker med kvensk bakgrunn som har interesse for det journalistiske. Vi syns det er viktig at media henger med på den kvenske interessen som vokser nå i landet, sier han.

Sara oppfordrer de som føler seg «passe ung» og kunne tenke seg å bli bedre kjent med kvensk media til å ta kontakt.

Føljetongavslutninger

I denne episoden avsluttes både kvenhistorieføljetongen med professor emeritus Einar Niemi og serien fra Heidis besøk på kvenbryggeriet i Vadsø. Niemis historieforelesning har Ruijan Radios lyttere fått følge i hele 32 episoder i år, mens 12 ganger har man i høst fått bli med i kvenbryggets spennende verden.

– Så nå må vi finne på noe helt nytt til neste sesong, konstaterer programlederduoen.

Kväänintiima

Denne høsten sendes Ruijan Radio sammen med Quæncasten på Radio Nord Norge. Til sammen danner disse to programmene Kväänin Tiima.

Her kan du høre de første episodene av Quæncasten: QUÆNCASTEN

Ruijan Radio er tilgjengelig på Radio Altas plattformer (FM, DAB, Nettradio) og som podcast.