Lyrisk og melodiøst fra musiker Iro Haarla. (Foto: Maarit Kytöharju)

 

Kjente Iro Haarla besøker Trondheim.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Søndag 12. mai har norskfinner og kvener i Midt-Norge sjansen til å oppleve finske Iro Haarla og hennes kvintett ved samme navn – Iro Haarla Quintet.

Det skjer i forbindelse med Trondheim jazzfestival, den går i skrivende stund av stabelen, og Iros konsert forhåndsomtales av arrangøren som lyrisk og melodiøs. Noe for dem som liker dempet og ettertenksom jazz, med andre ord.

«Siden år 2000 har Iro Haarla ledet sine egne band og framført egne komposisjoner,» melder Finsk-norsk kulturinstitutt i sakens anledning.

«Av hennes utgivelser, er albumene fra det tyske plateselskapet ECM mest kjent. De to albumene Northbound (2005) og Vespers (2011) med finsk-norske Iro Haarla Quintet er begge produsert av Manfred Eicher, og har fått en svært god mottakelse internasjonalt. Vespers mottok EMMA-prisen for beste jazz-album i Finland i 2011,» melder Finno.

Iro Haarla Quintet har for øvrig spilt på en rekke anerkjente jazzfestivaler verden over, blant annet London Jazz Festival i Queen Elisabeth Hall, North Sea Jazz Festival, Montreal Jazz Festival, Moldejazz med flere.