Den årlige Vadsø Kvenfestival startet i 2019, og når den i 2024 arrangeres for sjette gang, vil den i rene år ha sitt 5-årsjubileum. Et faktum som får festivalsjef Raymond Olufsen til å nøle med å utelukke egen deltakelse. – Det er ennå ei stund til, så jeg må se det an, sier han. (Foto: Arne Hauge)

 

Velger han å stå i sjefsrollen til jubileums-konfettien har dalt seg ferdig over Vadsø Kvenfestival?

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Da vi møtte Raymond Olufsen i Børselv nå i juni, nyttet vi høvet til å prate om erfaringen etter årets utgave av Vadsø Kvenfestival. Og veien videre.

– Årets festival gikk veldig bra. Vi hadde litt mer besøkende i år enn i fjor, og alt i alt en økning på de aller fleste tilstelningene, sier prosjektlederen.

Nesten rekord

Særlig sauna & grilling i Ytrebyfjæra, som trakk mer enn dobbelt så mye folk som i fjor. Og Ingeborg Arvola, som med hundre folk i salen satte nær forfattersamtale-rekord på byens bibliotek.

– Klubbkveldene vil jeg også trekke fram som en suksess. Folk ser at det er artig og trivelig å møtes, sier Olufsen.

Raymond med sin trofaste følgesvenn Inferno. (Foto: Arne Hauge)

– Da vi pratet med deg rett før det braket løs, sa du at dette kanskje ble siste gang for din del. Blir det det?

Vokser år for år

– Vi får se. Jeg har som sagt et ønske om å få inn nye og yngre krefter, men samtidig er det femårsjubileum neste år. Så jeg kan liksom ikke svikte den helt heller, i tilfelle vi ikke klarer å få på plass en alternativ prosjektleder. Jeg blir nok å styre skuta gjennom det, men er samtidig på utkikk etter noen som kan tenkes seg å jobbe med dette, sier han.

– Men den store festivalen som sådan, den har uansett kommet for å bli?

– Ja, den skal være der. Med årene har vi også begynt å få mye utstyr og materiell, og lageret vokser stadig. Strandflagg og bannere og alt som hører til. Kvenfestivalen vokser på alle måter, bekrefter lederen.

Så der har vi det. Festivalen kan senke skuldrene, Olufsen er med på lag. Altså dersom han må. For som sagt, yngre krefter som kan tenke seg å lære festivalledelse er for tiden høyst etterspurt i kvenbyen i nord.