Stamfaren til Vetle Langedahl var blant de første kvenene som bosatte seg i Børselv i Porsanger. Derfor glemmer den unge høyrepolitikeren aldri å markere Kvenfolkets dag. (Foto: Sander Øvergård)

 

Vetle vil benytte tirsdag 16. mars 2021 til å reflektere omkring det kvenske. – Fordi det kvenske er en viktig del av vår felles arv, sier politikeren.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Jeg håper at kommunene i Finnmark og Nord-Troms legger ekstra trykk i markeringen av årets Kvenfolkets dag. Håper derfor at samtlige av kommunene husker å heise det kvenske flagget, og at de er stolte over å vise fram sin kvenske kultur.

Det sier Høyres Vetle Langedahl, førstekandidat til stortingsvalget for valgkrets Finnmark. Han har en oppfordring også til sjefen, partikollega og statsminister Erna Solberg.

Hilsen fra sjefen?

– Satser på at Erna kommer med en video på kvensk i løpet av dagen. Med en hilsen til kvenfolket. Jeg har ikke hørt henne snakke kvensk, så det ville vært artig, lyder Langedahls oppfordring.

Etter det Vetle har lært, så var hans stamfar blant de første kvenene som bosatte seg i Børselv i Porsanger. Senere havnet slekta også på Oldereidneset rett nord for Brennelv/Lakselv, hvorfra politikeren har mange gode bestemors-minner fra oppveksten.

Praten rundt bordet

– Jeg er veldig stolt av mine kvenske røtter, og glemmer aldri å markere Kvenfolkets dag. Derfor vil jeg ønske alle andre kvener riktig til lykke med dagen, og håper folk feirer skikkelig. Kanskje med kvensk tekake og kaffeost? Det er fine retter som jeg hørte mye om hjemme hos bestemor, sier han.

På bestemors gård gikk praten rundt bordet på samisk, norsk og kvensk, og når Vetle i dag hører sin kjæreste snakke finsk (hun er halvt finsk og kan språket) dukker det opp ord han kjenner igjen fra sin 3-kulturelle oppvekst.

Viktig å ha med seg

– Jeg hadde en del bruk for kunnskapen på det kvenske området da jeg vikarierte på Stortinget i Familie- og kulturkomiteen, men i det daglige får man som politiker dessverre for liten anledning til å prate om det kvenske. For meg som finnmarkspolitiker er det likevel et viktig perspektiv å ha med meg, når man reiser rundt og prater politikk.

– Har du noe konkret som fortjener ekstra refleksjon på Kvenfolkets dag?

– Ja. At de kvenske kulturminnene må anerkjennes. Det blir stadig færre av dem, og mange av oss kvenene får i stadig mindre grad anledning til å se kulturminnene på nært hold. Derfor må vi ta vare på tjæremiler og andre typiske kvenske minner fra fortiden, sier Langedahl.