Fjeldstad gård i Salangen kommune er fredet etter Lov om kulturminner. (Kuva: Troms og Finnmark fylkeskommune)

 

Troms og Finnmark fylkeskommune, Riksantikvaren og eier Hans Fjeldstad inviterer alle interesserte til fredningsmarkering av den kvenske gården Fjeldstad i Salangen.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Førstkommende lørdag 25. juni blir det fredningsmarkering på Fjeldstad gård i Salangen kommune.

Her vil blant annet gårdens eier, Hans Fjeldstad, ønske velkommen. Ordfører i Salangen Sigrun Wiggen Prestbakmo, fylkesordfører Tarjei Jensen Bech og riksantikvar Hanna Geiran holder hver sine taler, og det blir musikalske innslag ved den svenske riksspillemannen Daniel Wikslund. Det blir også servering av kaffe, kake og elggryte, opplyses det i invitasjonen. Arrangementet er gratis og åpent for alle.

Fjeldstad gård ble bosatt av den kvenske familien Hans Hansson Soppero og Brita Nilsdotter Fjellborg, og deres seks barn, rundt år 1840. Hans og søsteren Grete kom reisende fra Øvre Soppero i Tornedalen til Salangen for å lete etter deres andre søster, Sara, som var sendt med samene til kysten som liten jentunge. Sara var oppfostret på Sjøvegan og gift på Solbakken. Hans og Grete fant søsteren sin og bosatte seg i Salangen, på Fjeldstad. I dag er det Hans Fjeldstad, Hans og Brita sitt tippoldebarn, som eier gården.

Vi tar med at bolighuset, smia, kraftstasjonen, hagen, samt et område rundt kulturminnet er fredet etter Lov om kulturminner.