Leonhard Seppälä og hunden Togo. 

 

Nå skal en kvensk polarhelt hedres også i Nord-Troms, etter at kommunestyret i Skjervøy bevilget i underkant av en halv million for å få statueprosjektet realisert.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Forrige torsdag gjorde kommunestyret i Skjervøy kommune vedtak om å bevilge i underkant av en halv million kroner til en etterlengtet statue av den kvenske polarhelten Leonhard Seppälä, sammen med lederhunden Togo, og bidrar med det til at statueprosjektet omsider kan realiseres. Det melder det lokale mediehuset Framtid i nord.

En av ildsjelene bak prosjektet er Birgit Paulsen som, sammen med foreningen Leonhard Seppalas venner, har jobbet aktivt med prosjektet siden 2016. Hun er fornøyd med vedtaket:

– Jeg er fantastisk glad og lettet. Det må jeg bare si. Og jeg må få rose ordfører Ørjan Albrigtsen for at han har vært positiv til prosjektet og jobbet med det. Det skal han berømmes for, sier Paulsen til Framtid i nord.

Les også: Fant folk fra seks kommuner

Leonhard Seppälä, som var født i Yykeänperä/Skibotn i 1877 og senere flyttet til Kierua/Skjervøy med sine foreldre, var gullgraver i Alaska og vant en rekke store løp som hundekjører, blant annet The All-Alaska Sweepstake. Han ble imidlertid særlig berømt for kjøringen av difteriserum til Nome 1925.

Takker for støtten

Billedhugger Frode Mikal Lillesund har satt en siste frist for levering av ferdig statue på sokkel til 1. februar 2024, og dermed i god tid før 100-årsjubileet for serumløpet i 2025. Det skriver Paulsen på facebooksiden til Seppalatunet. På vegne av Leonhard Seppalas venner takker hun også for all hjelp og støtte i prosjektet:

«Tusen hjertelig takk til alle som har bidratt med små eller store beløp, fra bokkjøp, kjøp av lodd på kunstlotterier, deltatt på spleis, til større beløp fra firmaer, foreninger etc.»

Ikke først, kanskje størst

Seppälä blir ikke den første kvenske polarhelten på sokkel her til lands. For fem år siden ble det blant annet også avduket en statue av den kvenske polarkokken Adolf Henrik Lindström (1866-1939) i Hammerfest. Likevel er Seppälä trolig den mest kjente; i desember 2020 ble Disney-filmen «Togo» lansert, en film basert på historien om den dramatiske ferden gjennom Alaska i 1925.

Les også: Seppala-filmen snart tilgjengelig i Norge