Fylkesrådsleder Bjørn Inge Mo omtaler etableringen av Kvääniteatteri som «samfunnsbygging i praksis.» (Skjermdump fra Troms og Finnmark fylkeskommune)

 

– Etableringen er et av de mest spennende prosjektene som har skjedd i den kvenske revitaliseringen de siste årene, sier fylkesråd Roald Wærnes.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Tirsdag denne uken vedtok et enstemmig fylkesting at Troms og Finnmark fylkeskommune skal være medeiere i Kvääniteatteri AS, i tråd med innstillingen fra fylkesrådet. Fylkeskommunen blir med det hovedeier med 65 prosent av aksjene. Øvrige eiere er Nordreisa kommune (25 prosent), Alta kommune (5 prosent) og Vadsø kommune (5 prosent). Det framgår av fylkeskommunens nettside.

– Etableringen av Kvääniteatteri – Kventeateret er et av de mest spennende prosjektene i den kvenske revitaliseringen som har skjedd de siste årene, og det er nå på tide med en mer stabil og permanent drift. Prosjektgruppa har gjort et godt og solid arbeid, det var derfor enkelt for fylkesrådet å si ja til et medeierskap, sier fylkesråd for økonomi og kultur, Ronald Wærnes fra Senterpartiet.

Fylkestingsrepresentant og komitéleder Tommy Berg fra Sosialistisk venstreparti er er svært glad for vedtaket til fylkestinget, og er særlig begeistret over konseptet Vihrinen teatteri – Det grønne teateret, skriver fylkeskommunen.

– Kvääniteatteri er et miljøvennlig konsept som vil bruke eksisterende bygg og satse på gjenbruk og samarbeid med andre institusjoner. Kvensk språk og kultur er virkelig i vinden og det skal vi være med på å støtte og utvikle. Som teatermann gleder jeg meg til premieren i september og er spent på hva teateret med teatersjef Frank Jørstad i spissen kan klare å utrette framover.

Blant de 57 representantene som var til stede, var det representanter fra Miljøpartiet de grønne, Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk venstreparti og Senterpartiet som tegnet seg på talerlista under fylkestingets behandling av saken.

På høy tid

Silje Vollan Nilsen fra Arbeiderpartiet var én av dem, og var klar på at kvensk språk og kultur fortjener å bli prioritert:

– Med offentlig eierskap vil man sikre forutsigbarhet og stabilitet, på lik linje med andre regionale kulturinstitusjoner. Kvensk språk og kultur fortjener å bli prioritert, og det er på høy tid at vi nå får en kulturarena som setter nettopp dette på dagsordenen, sa hun.

– Fokuset teateret vil ha på bærekraft og varige verdier er helt i tråd med den kvenske kulturen. Potensialet for teateret er enormt, så lenge det blir satset på, og jeg er stolt av fylkesrådets prioritering om å la kvensk kultur fortsette å blomstre i årene som kommer, sa Nilsen.

Les også:

– Nå begynner det å løse seg

Avhengig av statlig finansiering

Tove Alstadsæter fra Høyre snakket varmt om etableringen og medeierskap, men poengterte at statlig finansiering er helt nødvendig.

– Dette er en gladsak. Det å få på plass et teater som skal ta for seg kvensk historie er veldig viktig. I forslaget til vedtak er vi veldig avhengig av statlig finansiering for å få dette på plass, så det blir en viktig sak for fylkesrådet å følge opp saken i forhold til det. Teateret vil ikke klare seg uten nok finansiering.

– Fylkesrådet har en stor jobb å gjøre inn mot myndighetene for å få på plass finansieringen, sa Alstadsæter fra talerstolen.

Viktig for det kvenske folket

Siv Elin Hansen fra Sosialistisk venstreparti lot seg glede over innstillingen fra fylkesrådet.

– Jeg er utrolig glad for forslaget til vedtaket og stolt av arbeidet som ildsjelene i Kvääniteatteri har lagt ned over flere år. Dette er en viktig satsing for regionen og det kvenske folket, så vi er utrolig glad for at fylkeskommunen har støttet opp om denne etableringen, sa Hansen, som også trakk fram at det er behov for statlig finansiering for at dette skal leve opp til ambisjonene.

Samfunnsbygging i praksis

Fylkesrådsleder Bjørn Inge Mo fikk siste ord før avstemmingen.

– Dette er er ikke bare et teater, dette er samfunnsbygging i praksis, for å løfte vår felles kulturarv. Jeg er veldig stolt over at vi får dette til, og må berømme Nordreisa og ildsjelene der for det de har gjort. Det samme gjorde de da kvenkultursenteret ble etablert i Nord-Troms, og jeg hadde gleden av å være med og få det også på plass. Mangfoldet i kultur er vår største styrke, og det skal vi pleie godt og legge til rette for utvikling, sa Mo.

Saken ble behandlet på om lag femten minutter og kan sees i sin helhet på denne lenken.