Kvensk tekst på døra er en selvfølge ved Nordreisa bibliotek. Det samme er egen kvensk avdeling. (Foto: Arne Hauge)

 

Sakte, men sikkert har Nordreisa bibliotek bygd opp en solid samling på kvensk og meänkieli.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Etter hvert ble det en selvfølge å få i stand en egen kvensk avdeling, så det tok vi initiativ til selv, sier bibliotekar Gunn-Lill Johansen ved Nordreisa bibliotek.

Avdelingen ble opprettet for mer enn 10 år siden, etter at de lenge hadde hatt avdelinger både for finsk og samisk litteratur, men ingen egen for kvensk og meänkieli.

– Vi valgte å bygge avdelingen opp litt for litt, og spesielt vanskelig har det ikke vært. Det meste av arbeidet går til å merke bøkene, sier bibliotekaren, som oppmuntrer andre bibliotek som har lyst å gjøre det samme. Det er bare å begynne og lite å være redd for, sier hun.

Med tiden til hjelp har Nordreisa bibliotek fått sin egen kvenske avdeling. – Det er lett når man gjør det steg for steg, sier bibliotekar Gunn-Lill Johansen. (Foto: Arne Hauge)

Mye av den kvenske litteraturen Johansen kjøper inn, bestilles fra Kvensk institutt, Kainun institutti i Børselv. De er raske til å sende ut bøkene, sier hun. Kvensk bibliotektjeneste driver ingen butikk, men er til gjengjeld flinke til å veilede samt legge ut tips om nyutgivelser. I tillegg tipser bibliotekene hverandre, får vi vite. Noen bøker kommer inn også via butikken i resepsjonen på Halti næringshage, en butikk som drives i et samarbeid mellom blant andre Kvenkultursenteret og Nord-Troms museum.

– Vi får øremerkede midler fra fylkesbiblioteket til å kjøpe inn samisk litteratur, dessverre fins det ikke noe tilsvarende for kvensk og meänkieli. Innkjøp av kvensk litteratur må vi derfor ta på vårt ordinære bokbudsjett, sier Johansen.

Ekstra sett

I kjelleren under biblioteket fins det også ei lokalsamling med mye kvensk materiale, musikk inkludert. Her legges det særlig vekt på den historiske dokumentasjonen, inkludert nyheter og andre artikler. Materialet er ikke til utlån, men folk slipper inn for «studier på stedet.»

– Vi kjøper inn ekstra sett av bøker og andre utgivelser. Dette havner i lokalsamlingen, for å sikre for framtiden at det fins et eksemplar, sier bibliotekaren.

Aktivt bibliotek

Biblioteket ligger i Halti næringshage, og samarbeider i sin kvenske satsing mye med Kvenkultursenteret. Det har boklige aktiviteter og tilbud i forbindelse med den kvenske uken, det holdes kvenske eventyrstunder, og de har åpen lørdag tett opp mot merkedager som Kvenfolkets dag 16. mars.

– I år faller den på en lørdag, så det passer ekstra bra, sier Gunn-Lill.

– Det er ikke vanskelig å lage en egen kvensk avdeling, og hvis folk fra andre biblioteker vil komme og se hvordan vi har gjort det, så er de hjertelig velkomne, sier hun.