Alt det gode begynner i det små; setnings-språknettsiden Tatoeba har innlemmet kvensk i sin database. 12 setninger så langt. (Foto: Skjermbilde)

 

Kvensk språk inn i varmen i morsom språknettside.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Jo, kvensk er liten, men på den annen side; nordsamisk står oppført med beskjedne 33 setninger, og «Kven Finnish» med sine 12 setninger er dermed i godt selskap på bunnlista over språk hos språknettsiden Tatoeba.  Selv norsk bokmål med 13.283 setninger kommer til kort mot Star Trek’s planspråk Klingon med sine 17.055.

Likevel, spørsmålet er om kvenfolket ser seg bekjent av å beites av språk som Pennsynlvania German (58), Old Norse (15) og Mohawk (14).

Kan selv foreslå

Det var forleden at Hilja Huru delte en lenke hos Kveenin sanat på facebook, hvor hun meldte at Norske kveners forbund, Ruijan kveeniliitto, hadde fått en henvendelse om at kvensk språk nå var tilføyd Tatoeba, en gratis online database med eksempelsetninger rettet mot brukere av fremmed språk. Tatoeba kommer i følge Wikipedia fra det samme ordet på japansk, som betyr «for eksempel.» Det skal visst også bare være for hvermannsen å hive seg rundt og foreslå nye setninger, så her kvensk har potensialet for å klatre på lista, det er korrekt.

Se hele lista

Enn så lenge er nytten, fra et kvensk perspektiv, diskutabel. Ruijan Kaiku har her gleden av å presentere hele språknettstedets kvenske setningsinnhold, en øvelse som i ettertid muligens kan medføre en viss stolthet, men som vi nekter å repetere dersom det skulle innkomme ønsker om presentasjon av komplette lister for eksempelvis finsk (86.117 setninger og en hederlig plass nummer 16 på lista over 328 språk), for ikke å nevne tyrkisk med sine 643.796 setninger, eller nummer en og ubestridt, engelsk med sine 1.059.997 setninger.

Da er det bedre å gå inn og se selv, her er linken:

Tatoeba

Og her er listen over kvenske setninger. Se om du klarer å forstå hva de betyr:

Meän kirjassa oon 140 sivvuu.
Hyvvää aamuu!
Mitä tehet?
Saatat oppiit yhden ja toisen sanan.
Kväänikansan päivä oon 16. marsikuuta.
Mie puhhuun telefoonissa.
Puhhuun telefoonissa.
Kväänin kieli hyväksythiin omaksi kieleksi Norjassa vuona 2005.
Porsanki oon kolmikielinen komuuni.
Hyvät assiit ottaa oman aijan!
Kväänin kielen ja kulttuurin kansalinen sentteri oon Kainun institutti.
Hyvvää kvääninkansan päivää!