Ruijan Kaiku har tidligere snakket med kulturprisvinner Randi Emaus om hennes kvenske bakgrunn. (Kuva: Arne Hauge)

 

Hun vant Alta kommunes kulturpris for 2022: – Jeg vil dele prisen med alle langfjordingene, sier Randi Emaus.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Hvert år deler Alta kommune ut kulturpris. Prisen deles ut til en person som over år har gjort en innsats for kulturlivet og en ildsjel som bruker av sin egen tid, kunnskap og omsorg.​ Ordfører Monica Nielsen fikk æren av å overrekke prisen til vinneren den 2. desember. Dette framgår av en nyhetssak på Alta kommune sin nettside.

Årets kulturpris gikk til Randi Emaus (78) fra «Kvenlandet» i Lankovuono/Langfjordbotn, og prisen består av et dipolom, kunstverk og en sjekk på 15 000 kroner.

Les også: «Kvenlandet»

Deler prisen med andre

– Det er inspirerende å få denne prisen. Det betyr noe å bli sett av kommunen og av andre. Samholdet vil øke og nå skal vi ta sats og se hva vi får til. Tusen takk fra hele Langfjorden, sa Emaus i sin takketale, skriver kommunen.

Ifølge Altaposten deler nemlig Emaus prisen med alle sine sambygdinger:

– Jeg vil dele prisen med alle langfjordingene. Alle mine sambygdinger, og jeg vil også ta med folk i Loppa og Kvænangen, syns det har vært svært at vi har fått denne prisen. Det er viktig at vi blir sett med det vi driver på med, blant annet av Alta kommune, samt at kommunen til og med liker det vi holder på med, sa Emaus i takketalen, skriver Altaposten.

Tidligere vinnere

2021 Alta husflidslag // 2020 Hans Christian Søborg // 2019 Aronnesrocken // 2018 Gunnar «Puskas» Schwaiger // 2017 Duoen Maret med Marit Hætta Øverli og Klemet Anders Buljo // 2016 Trond Strifeldt // 2015 Nils Anders Mortensen // 2014 Hanna Krogh-Reinsnes // 2013 Tommy Wirkola

(Kilde: Alta kommune)

Liv og røre i bygda

Emaus er styreleder i Langfjord samfunnshus, som ifølge Brønnøysundregistrene skal drifte samfunnshuset, og som har som formål «å holde et høvelig samlingssted med rom for møter og fester, idrettsaktiviteter, sammenkomster og kulturelle arrangementer som huset egner seg til.»

Blant annet er Langfjord samfunnshus arrangørene bak Langfjorddagan, som har hatt en del kvenskrelatert innhold de senere år, og som er omtalt ved flere anledninger i Ruijan Kaiku. Samfunnshuset ble også nevnt i hennes takketale, ifølge Altaposten:

– Enhver plass, om den er liten eller stor, er en plass i verden. På Langfjord samfunnshus har vi satset på kvalitet. Vi har anskaffet utstyr og slett ikke gått for det billigste. Kvalitet gir frihet og er profilskapende, sa Emaus.

Les også:

Fant skatter i skrotet