Den har sine egne dager, bygda innerst i Langfjorden i Alta i Finnmark. (Foto: Arne Hauge)

 

Etter mye korona-kanskje er det alle tomler opp og gjensyn med programmet slik vi husker det.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Førstkommende søndag starter Langfjorddagan 2021, et arrangement som tidligere har utmerket seg med mye godt kvensk innhold. Særlig sommeren 2018 må nevnes, da mang en langfjording snakket ut om sitt kvenske opphav.

Som vanlig står foreningen Langfjord samfunnshus som arrangør, og etter en tid med uvisshet knyttet til koronasituasjonen, er det nå-kjører-vi og fyldig program offisielt ute. Eneste som gjenstår, er å krysse fingre for noe bedre fra himmelen enn det som lenge har preget Langfjorden og resten av Alta kommune. Også varmegradene er en truet minoritet lengst nord i landet, må det kunne sies.

«Ja, så er vi i oppløpet til Langfjorddagan. Programmet er ute, nå må vi ta et krafttak og gjennomføre fine Daga»,  heter det fra arrangørhold, der særlig Randi Emaus har tatt mye initiativ for bygda si opp gjennom årene. Her er en fin sak med Emaus fra 2018:

– Kvenlandet starter ved Biveien og fortsetter til Sopnes

Arrangøren nytter forresten høvet og takker alle sine gode hjelpere, spesielt dem som bidrar med kaker så de har noe å by på til kaffen gjennom uka. Ei uke preget av et rikt program, etter det Emaus og co melder. Slik ser det ut:

Langfjorddagan sommeren 2021, mye å glede seg til.

Under Langfjorddagan dobles folketallet i bygda, og stort sett alt som kan krype og gå av lokale foreninger er med i Samfunnshuset og på det viset involvert i dette årlige arrangementet. Og som vi ser av programmet, Langfjorddagan starter med norsk/samisk gudstjeneste i Sopnes kirke på formiddagen søndag 25. juli, og avsluttes lørdag 31. juli med festlig samling rundt forestillingen «Sånn æ ser det» med humoristen Pål Riise. Mye å se fram til, der også fiskekonkurransen mandag 26. juli erfaringsvis drar mye folk.