Det nye nordnorske flyselskapet FlyViking valgte kong Faravid av Kvenland som sin halehelt da de presenterte sitt aller første fly nylig. KUVAT FLYVIKING

Det nye nordnorske flyselskapet FlyViking valgte kong Faravid av Kvenland som sin halehelt da de presenterte sitt aller første fly nylig. KUVAT FLYVIKING

Håkon Karlsen ser på det som en stor ære å få bli med å presentere den nordnorske historien gjennom flyhaledesign. Bilde fra 2010. KUVA LIISA KOIVULEHTO

Håkon Karlsen ser på det som en stor ære å få bli med å presentere den nordnorske historien gjennom flyhaledesign. Bilde fra 2010. KUVA LIISA KOIVULEHTO

.

– Vi har lyst til å fortelle litt om den rikholdige historien vi har her i nord, forteller Håkon Karlsen som står bak tegningen av kvenkongen Faravid på FlyVikings aller første fly.

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

Det nye nordnorske flyselskapet FlyViking valgte kong Faravid av Kvenland som sin halehelt da de presenterte sitt aller første fly nylig.
– Det føltes naturlig å ha Faravid som førstevalg. Jeg syns Faravid passer godt til Giæver fordi han har et sant hjerte for oss her nord. Vi burde kalle han for Ola Faravid. Det er en god betegnelse på han og det fortjener han, sier multikunstner Håkon Karlsen fra Lyngseidet som fikk oppdraget av flygründer Ola O. K. Giæver med å designet logoene på flyhalene på FlyVikingflyene. Karlsen og Giæver har kjent hverandre siden de var guttunger, og Karlsen tok utfordringen på strak arm da han ble spurt om å være med å designe flyet.
– Det er en stor ære å få være med å presentere den rike historien vi har her i nord, sier Karlsen.

Skjult historie
Ifølge Egils saga levde kvenkongen Faravid rundt tusentallet, og han var den kvenske kongen som gikk i allianse med nordmennene for å slåss mot karelerne som forsøkte å invadere Nordkalotten.

– Det er jo nesten ingen som vet hvem Faravid var, derfor syns jeg det er spennende å være med på å ta fram deler av historien de fleste egentlig ikke kjenner til her, sier Karlsen som røper at han har vært historieinteressert hele livet.
– Vi har jo en veldig spennende historie og rikholdig kulturarv her i nord. Jeg syns det er på tide å ta den historien og kulturen ned på jorda, vise den fram og være mer stolt av dette, sier han.
Karlsen syns det er synd at de som har kommet for å skrive om historia vår her i nord, ofte har kommet sør fra Sinsenkrysset – eller fra Danmark.
– Da har historia blitt deretter. Selv om de ikke har gjort det med ondt sinn, så blir jo vinklinga annerledes enn om det hadde blitt skrevet av noen herfra, mener han.

Tore Hund nestemann
Etter Faravid blir Tore Hund lansert som halehelt på FlyVikings andre fly. Hund var en høvding som holdt til på Bjarkøy utenfor Harstad i Troms, og var svært betydningfull for det nordnorske samfunnet, og en av dem som gjorde opprør mot Olav den Hellige. Hund var etter sigende den som satte nådestøtet i Olav den Hellige under slaget på Stiklestad.
– Tore Hund var jo egentlig en helt her i nord, men har blitt framstilt som en stygging siden det var han som stakk spydet i Olav den Hellige. Det er jo litt typisk at det lille som er skrevet om vikingene her i nord, framstilles som at en var alt annet enn ordentlige folk, sier Karlsen.

Nordnorske halehelter
Han lover at det kommer flere spennende halehelter framover. Han har allerede designet 16 stykker.
– Den neste etter Tore Hund blir en dame, men jeg vill ikke røpe hvem det er ennå, sier Karlsen hemmelighetsfullt.
– Men vi får flere lokale helter på vingene framover. Det er nok av historiske skikkelser å ta av her i nord, smiler han.

Stor ære
Håkon Karlsen ser på det som en stor ære å få bli med å presentere den nordnorske historien på denne måten.
– Vi har allerede fått mange positive tilbakemeldinger på det fokuset vi gir til nordnorsk historie, og jeg syns dette er en fint at jeg kan være med å bidra til å få fram den brede og stolte historien vi faktisk har her oppe, sier han.

Nordnorsk flyseselskap
Både flygründer Ola Giæver og Håkon Karlsen er fra Lyngseidet i Nord-Troms, og det nye flyselskapet stasjoneres også der, selv om selskapet vil ha operativ base i Tromsø. Planen er at flyselskapet skal fly ulike ruter i Nord-Norge, blant annet mellom Tromsø og Alta, Tromsø og Bodø, men også mot Kirkenes og Murmansk.

Her kan du lese mer om kvenkongen Faravid og andre kvenske sagahelter:

Kvenene styrte Norge – i sagaene

Kveenit hallitsivat Norjaa – saagoissa