Forbundsstyret i Ruijan kveeniliitto-Norske kveners forbund: KUVA: ESKILD JOHANSEN

.

Norske Kveners Forbund – Ruijan kveeniliitto er fornøyde med fylkesrådet i Troms sitt forslag til handlingsplan for kvensk språk for fylket, og håper at de andre fylkeskommunene i nord kommer etter.

 

Kvenforbundet mener de foreslåtte tiltakene er såpass omfattende at hvis de blir satt i verk, vil det kunne bidra til revitalisering av kvensk språk.

– Vi oppfordrer Finnmark Fylkeskommune med ansvar for en stor andel kvensk befolkning til å igangsette jobben med å få en tilsvarende plan på plass, det er et viktig redskap for å styrke kvensk språk og kultur i Finnmark. Det må også komme fortgang i arbeidet med språksentre i fylket, sier leder Hilja Huru.

Kvenforbundet bemerker seg at mens Troms fylkeskommune nå stiller seg bak arbeidet med ett tredje senter i Nord-Troms, står Finnmark fortsatt uten ett eneste språksenter for kvensk språk. Både i Vadsø og Lakselv har sentre lenge vært på planleggingsstadiet.

– Sabla godt jobbet av Troms. Nå må Finnmark følge etter, legger styremedlem Beate Wilhelmsen til.

Ruijan kveeniliitto –Norske kveners forbund forventer at hele fylkestinget vil stille seg bak fylkesrådets innstilling.

– Den 16. mars feirer kvenene Kvenfolkets dag over hele landet, og kvenene i Troms kan feire at deres fylkeskommune er villig til å gjøre en innsats for kvensk språk og kultur, skriver kvenforbundet i en pressemelding.

 

Les også:

Troms først ute med handlingsplan for kvensk