Musikkforestilling med Anna-Kaisa Räisänen og Carlos Jeldes, samt åtte år gamle Margrethe Wilhelmsen Vidal.
Foto: Heidi Nilima Monsen

 

Markerte Kvenfolkets dag på Alta museum med musikkforestilling, kvenkake og allsang.

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

Lørdag ettermiddag fyltes kafeen på Alta Museum raskt opp til randen av nærmere hundre kvener og andre som hadde lyst til å være med å feire Kvenfolkets dag, Kväänikansan päivä.
Markeringen startet med at kvenforeningsleder Grete Alise Monsen holdt et lite foredrag om kvenene, Kvenfolkets dag og kvenflagget. Kvenforeninga benyttet også dagen til å selge kvenflagg og hanke inn nye medlemmer, samt fore gjestene med deilig kvenkake og kvensk allsang.
I tillegg var utstillingene på museet åpne, slik at de besøkende blant annet fikk lære om skiferdrifta, som har vært en viktig næringskilde for kvenene i Alta i mange mange tiår, samt se modellen av tjæremila fra Eiby.

Stinn brakke under musikkforestillingen på museet, Foto: Heidi Nilima Monsen

Musikkforestiling om dyr
Noe av det som kanskje lokket de fleste til markeringen, var nok konserten med Anna-Kaisa Räisänen fra Kvensk Institutt i Børselv i spissen. Med seg hadde hun Carlos Jeldes, som blant annet har spilt med Mari Boine, samt åtte år gamle Margrethe Wilhelmsen Vidal som heiv seg sporty med i siste liten.
I musikkforestillinga Elläimet ja elävät – Husdyr og villdyr fikk en høre små fortellinger og sanger om dyr.
– Kvenene alltid har levd nært naturen. Kvenene har ferdes i skogen, på fjellet, i elvedalene og langs havstrendene. Der har de støtt på mange slags trær, planter, blomster og gress. De har også møtt dyr og fugler og sikkert mange mygg. Kvenene har levd i miljøer der de har dyrket jorda, og de har hatt dyr i fjøset. Både ville dyr og husdyr har vært viktige for kvenene, særlig fordi de har fått tak i mat fra naturen rundt seg, og selvsagt også fra eget jordbruk, innledet Räisänen.
Musikkforestilling var tilpasset hele familien, med historiefortelling på norsk og sanger på kvensk, og både store og små publikummere fikk også sjansen til å være med å synge og lære seg kvenske ord.

Anny Eriksen, Marianne Knutsen og Roald Knutsen fra henholdsvis Saga og Russeluft syns det var stor stas med feiring av Kvenfolkets dag på museet.
Foto: Heidi Nilima Monsen

Har tatt kvenskkurs
Anny Eriksen, Marianne Knutsen og Roald Knutsen fra henholdsvis Saga og Russeluft syns det var stor stas med feiring av Kvenfolkets dag på museet.
– Jeg har gått kvenskkurs gjennom kvenforeninga her de siste årene. Der har vi har gått igjennom pensum fra første til syvende klasse, men har ikke fått tatt ungdommskolen ennå, flirer de godt voksne damene.
Damene kan fortelle at de husker at kvensk, eller finsk som det ble kalt, ble snakket av de voksne hjemme i barndommen.
– De snakket først og fremst finsk med hverandre, og helst når de diskuterte noe som vi barna ikke skulle forstå. Vi fikk ikke lov til å lære eller snakke finsk på skolen, men etterhvert så forsto jo vi litt, og da vi begynte på kvenskkurset var det faktisk ganske mange ord og uttrykk som kom tilbake, forteller Anny.
– Det er bare så synd at vi har mista så mye av språket, sier duoen.
De forteller at noe av forfedrenes språk har de likevel vedlikeholdt og fått bruk for opp i gjennom årene.
– Da barna var små, pleide vi å være mye i Finland på ferie. Der var det veldig få som kunne engelsk, men vi klarte på ett vis å gjøre oss forstått med den lille finsken vi kunne, fortelle Anny.
– Av og til tenker jeg at jeg skulle bytta ut Roald med en finlender, så jeg kunne lært språket bedre, vitser Marianne og flirer retning gubben.

Kvenforeningsleder Grete Alise Monsen sammen med Varaordfører Anita Håkegård Pedersen og ordfører Monica Nielsen.
Foto: Heidi Nilima Monsen

Fornøyd ordfører
Tilstede under markeringen var også Altaordfører Monica Nielsen og varaordfører Anita Håkegård Pedersen.
– Jeg har sett bilder på nett fra kvenfeiringer hele Nord-Norge i dag, blant annet fra Øst-Finnmark og åpninga av språksenteret der. Dette er en veldig fin og viktig dag, og det viktigheta av slike markeringer ser vi jo blant annet av det store oppmøtet her i dag, sier Nielsen som roser kvenforeninga for den viktige jobben de gjør for å fremme den kvenske kulturen i kommunen.

Flaggflause på rådhuset
Likevel var ikke alt perfekt denne dagen. Da Ruijan Kaiku kjørte forbi Alta rådhus rett før klokken 12 lørdag formiddag, var flaggstengene nakne, til tross for at kommunen har kjøpt inn kvenflagget for en stund tilbake.
– Det skal ikke være slik. Dette var en glipp, og vi må bare beklage at dette skjedde. Jeg er ganske flau over dette, konstaterer ordfører Monica Nielsen.
– Ja, dette er ikke greit, spesielt siden jeg dagen før kvalitetsikra at dette skulle bli gjort, legger varaordfører Anita Håkegård Pedersen til.
Duoen forteller at det bare skal ha tatt ti minutter fra de fikk beskjed fra kvenforeningslederen om det manglende flagget, til kvenflagget vaiet i Altabrisen.
– Vi regner med at dette ikke skal skje flere ganger! sier de to.

Ordføreren er flau over at det var nakne flaggstenger utenfor Alta rådhus lørdag formiddag. Foto: Heidi Nilima Monsen

 

 

Utenfor Alta museum vaiet kvenflagget. Foto: Heidi Nilima Monsen

Kvenforenings Grete Alise Monsen solgte flagg og hanket inn nye medlemmer.
Foto: Heidi Nilima Monsen

Fristende kvenske kaker, bakt av Åskild Karlstrøm og Lise Ellila.
Foto: Heidi Nilima Monsen