Som all hvetebakst er også kvensk tekake best rykende fersk. Men hvis du erstatter sukker med honning og kardemomme med sitron, øker holdbarheten. Da passer den perfekt i tursekken. (Foto: Arne Hauge)

 

Perfekt for deg som er på jakt etter en god kvensk hvetebakst i sommervarmen.

 

Kristine Jonas
kristine@ruijan-kaiku.no

 

Etter flere runder i Ruijan Kaikus mangfoldige arkiv på leting etter oppskrifter på både strikk, mat og drikke, kom vi over denne oppskriften på den nydelige erkefinske hvetebakst – kvenskt tekake. Perfekt for deg som er på jakt etter en god sommerbakst til sommervarmen.

Som tynne brød

– Kvensk tekake er rask og grei å lage. Enkle råvarer i en deig som kan kjevles eller klappes ut med hendene. Som tynn hvetebakst har kaken en annen fordel, sier Åshild Karlstrøm Rundhaug

– Den er lite kravstor i stekingen og steker fort.

ERKEFINSK TRADISJONSBAKST: – Jeg vokste opp med kvensk tekake, sier ekspert på finsk og norsk mattradisjon, Åshild Karlstrøm Rundhaug.

Les mer om Åshilds historier om tekaka her.

Oppskrift

Ingredienser:

1 liter hvetemel
1pakke tørrgjær
1 desiliter sukker
100 gram smør
3 desiliter helmelk
0,5 desiliter lunkent vann
1 teskje kardemomme (kan erstattes med saften av en halv sitron)
Topping: Smeltet smør, sukker og kanel
Topping Brunsviger: Brunsukker som smeltes i smør.

Framgangsmåte:

Rør ut gjær i lunkent vann. Smelt smør i en kjele og ha i melka før det hele blandes i vannet med gjæra. Pass på temperaturen så gjæra ikke dør. Bland inn hvetemel, sukker og kardemomme/sitron. Bearbeides om lag 8 minutter i kjøkkenmaskin, eller for hånd i minst 10 minutter. Jo lengre elting, jo bedre gjærdeig.
Dekk deigen med klede eller plast og la heve 1 time. Ferdighevet når «spensten» i deigen retter ut bulen fra lette fingertrykk.
Kjevles eller formes til valgfri form. Legg på bakepapir eller smurt form, og pensle på topping. Brunsviger skal ha mye topping, så lag søkk i deigen med en finger. Stekes på 220-225 grader i om lag 20 minutter. Kan også jernstekes, men må da snus underveis.

Varianter: Ha rosiner i deigen. Hvetedeig er fersk kun samme dag, men hvis det i deigen brukes honning og sitron i stedet for sukker og kardemomme, vil den holde seg fersk lengre og egne seg som mat til en fjelltur.