Finland har i større grad enn Norge forsøkt å holde grensen nord i landet åpen, men uten vaksine vil de helst ikke ha deg. (Foto: Arne Hauge)

 

Reglene endrer seg stadig, og mange opplever at det ikke er like lett å vite hva som gjelder til enhver tid. 

 

Kristine Jonas
kristine@ruijan-kaiku.no

 

Hovedregelen er at man må ha hatt koronasmitte i løpet av de siste seks månedene, eller være fullvaksinert for minst 14 dager siden. Likevel opplever nordmenn at det ikke er så lett å vite hva som er riktig og ikke.

– Vi har lest reglene om og om igjen, sikkert 50 ganger, på norsk, svensk og finsk. Man kunne ta test hjemme i Alta, men når man ringte grensestasjonen fikk man likevel beskjed om at man måtte være fullvaksinert eller hatt covid-19 de siste seks måneder. Vi la det på is, forteller en altaværing til Altaposten.

Noen slipper gjennom, andre ikke

Flere opplever nemlig å slippe gjennom når de sier de skal kjøre til Sverige og har fersk negativ test, mens andre opplever å bli avvist på grensa og må kjøre via Narvik. Med en slik praksis er det kanskje ikke rart man blir forvirret.

Men det har seg altså sånn at kun de som er fullvaksinerte eller har hatt koronasmitte de siste seks månedene som kan reise fritt til Finland i dag.

Uten dette kan du kun reise til Finland hvis du har en «god grunn». Det opplyser en finsk grensevakt til avisa iFinnmark.

– Du må enten ha slekt i Finland, jobbe i Finland eller være en same som jobber med reindrift, sier Blomqvist, og ber folk være forberedt på å vise fram dokumentasjon på arbeidsforhold eller familieforhold, sier Lars Blomqvist ved den finske grensevakten til iFinnmark.

Hva som telles som en gyldig grunn kan du lese mer om på raja.fi. Hvis du er reindriftssame, eller utøver av annen samisk kultur kan du også slippe gjennom, ifølge de nye reglene.

Dagens reglene gjelder fram til 25. juli.