Jussi Salminen har ansvar for regien i årets landsbyspel. (Foto: Ninni Korkalo)

 

Jussi Salminen står for regi på årets Kyläpeli, og gjør intet annet enn å glede seg.

 

Tale Igeland Eilertsen og Frank Halvorsen
tale@ruijan-kaiku.no

 

Jussi Salminen er regissør for årets Kyläpeli, og reiser hele veien fra Helsinki for å jobbe med det. Årets spel heter Satumaa – Eventyrland, og tar oss tilbake til forrige århundre.

– Den handler om generasjoner, fornorskning, identitet og hvordan man kan frigjøre seg selv fra følelsen om mindreverdighet, sier Salminen om spelet.

Reiste til Amerika

Forestillingen tar utgangspunkt i en familie i Tørfoss, og tar for seg ulike temaer. Flere forlater familie og alt som kjært for å reise til Amerika og prøve lykken i det store utland. Ferden forårsaker uforutsette hendelser for de som blir igjen, og det er dette forestillingen utforsker.

Stemningsbilde etter av Kyläpeli 2021 var vel i havn. (Arkivfoto: Arne Hauge)

Salminen kjenner seg igjen i tematikken og forteller at også hans oldeforeldre reiste til Amerika og kom tilbake. Det handler om kvensk historie, og ikke bare norsk historie, så det har ikke vært noe problem for Salminen å jobbe med et norsk stykke forteller han.

– Jeg har jo bodd i Nord-Norge, så jeg kjenner også igjen hvordan det føles å reise til en annen plass.

Fint å jobbe i nord

Ellers så kjenner han veldig godt miljøet oppe i nord, da han har bodd flere år i Tromsø og kan fortelle at han alltid kommer til å være litt tromsøværing.

– Det er veldig fint å jobbe oppe i nord. Jeg kjenner miljøet veldig godt, så det er faktisk en herlig opplevelse for meg.

Det er første gangen Salminen regisserer Kyläpeli, og han uttrykker kun entusiasme og spenning knyttet til opplevelsen. Han forteller om godt samarbeid med alle de involverte, og at han trives veldig med å jobbe i nord.

Unge kvinner bretter tøy utenfor Tørfoss kvengård under Kyläpeli 2021. (Foto: Arne Hauge)

– Jeg gleder meg til å reise nordover igjen neste uke, da begynner vi å jobbe med folkene der. Det er masse entusiastiske folk så jeg gleder meg masse, forteller Salminen.

Godt forberedt

Forestillingen skal spilles tre ganger, 7., 8. og 9. september. Salminen skal være tilstede under alle tre opptredenene, og han kan fortelle at han ikke kjenner på noe særlig stress, selv om premieren nærmer seg.

– Jeg tror vi har forberedt oss veldig godt. Nå må vi bare jobbe, jeg tror dette blir supert, avslutter han.

Se her for å lese mer om stykket og for å kjøpe billett: Kyläpeli 2023