Kostymene fra Kyläpeli var funnet fram til årets Arctic Open Spark Downhill i Nordreisa (Foto: Pål Vegard Eriksen)

 

Med kvenflagg og gammeldagse drakter satte Kyläpeli-damene kvensk preg på årets Arctic Open Spark Downhill i Nordreisa. 

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Kostymer og kvenskpynta sparker (Foto: Pål Vegard Eriksen)

Ved startstreken på Sørkjosfjellet lørdag sto flere flotte damer i Kyläpeli-kostymer klare for å suse ned fjellet på spark. Anledningen var sparkemesterskapet Arctic Open Spark Downhill.

– Det var et innfall jeg fikk. Jeg tenkte at dette ville være en fin anledning til å reklamere for Kyläpeli og den kvenske kulturen, sier Reidun Kristiansen som sto bak ideen om å delta på sparkemesterskapet i kostymer fra Kyläpeli.

Sparket ned gamle E6’n
Arctic Open Spark Downhill foregår på gamle E6 på Sørkjosfjellet i Nordreisa. Siden hovedveien nå er erstattet av tunell, er det nå mulig å ha et slikt arrangement på den gamle veien uten å forstyrre trafikken. Løypa er rundt 3.5 km lang og toppfarten kan komme opp mot 50 km/t, og det finnes både racingklasser og turklasser. I racinklassen er det individuell tidtaking, mens i turklassen handler det ikke om fart, men om å ha det moro på andre måter, og det oppfordres til å delta med fantasifulle kostymer og utsmykkede sparker.

Kostymene fra Kyläpeli var funnet fram til årets Arctic Open Spark Downhill i Nordreisa (Foto: Pål Vegard Eriksen)

Tente på ideen

– Jeg har tidligere tenkt at det hadde vært gøy å bruke draktene fra Kyläpeli i nærmiljøet utenom selve landsbyspelet, og nå dukket sparkemesterskapet opp som en ypperlig anledning, spesielt siden det skulle være en del media til stede, sier Reidun Kristiansen.

Hun forteller at da hun luftet innfallet på landsbyspelets Facebook-gruppe, var det umiddelbart flere som tente på ideen og ville være med.

– Flere friske damer meldte seg. Det var ikke alle av oss som hadde spark, men det fikk vi lånt på bygda, forteller Reidun entusiastisk. Hun forteller at damene opplevde mye velvilje og hjelpsomhet fra bygda.

Hjelpsomt kven-gen

– Det var ingen problemer å få lånt sparker, fordi alle ville hjelpe til. Jeg tror det var bygdas kven-gen som slo til, sier Kristiansen.

I tillegg stilte kvenkultursenteret med flagg til både deltakere og publikum.

– Vi har fått gode tilbakemelding fra folk. Det er mange som syntes at dette var artig, spesielt at vi sang noen sanger fra Kyläpeli på toppen og lagde litt show. Så kanskje det må bli en fast tradisjon. Vi får se, sier Reidun som deltok sammen med Elisabeth Johansen, Anita Wickstrøm, Hilde Jacobsen, Hanne Jorunn Woldstad og Torill Aamo.

Disse freske flotte damene med kvenflagg syntes det var stas å reklamere for både landsbyspel og kvensk kultur (Foto: Pål Vegard Eriksen)

Det nytter ikke å være fartredd når man deltar på Arctic Open Spark Downhill i Nordreisa (Foto: Pål Vegard Eriksen)