Interaktive bøker gir grunnlag for rask og morsom læring. (Sidefoto/Siivet AS)

 

Både gøy og gratis å lære kvenske ord og uttrykk med Siivets Lumimies.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

For ei stund siden skrev vi om en ny måte å formidle film til barn og unge (Kvenske filmer blir interaktive barnebøker, Ruijan Kaiku 2-22). I rundt ei uke nå har det vært mulig å laste ned blant annet den interaktive boken Lumimies – snømannen. Og responsen, den har så langt vært god, meldes det fra Siivet AS og daglig leder Anstein Mikkelsen. I skrivende stund har mer enn 300 nedlastinger av Lumimies-boken blitt gjort.

Mange vil lære

Også de to andre kvenske bøkene som Siivet nettopp har publisert har gode nedlastingstall. «Jakten på Soria Moria» med 98 bøker og «Karine ja kađonu loru» med 87 bøker.

Mange steder å trykke for barna og andre som vil lære. (Sidefoto/Siivet AS)

– Dette viser at det er mange som er interessert i å lære kvensk. Siden boken lastes ned gratis via ibooks på mac, ipad eller iphone har vi ingen oversikt over hvem disse personene er, men uansett hvem de er, er det positivt, sier Mikkelsen.

En god start

Tilskudd via kvenske midler har gjort det mulig å tilby bøkene gratis, der «Lumimies sanat» gir folk uten forhåndskunnskaper mulighet til å lære enkle kvenske ord og uttrykk. Bilder, lyder, tale og videoer er med på å forenkle læringen.

– Selv om verken barn eller voksne langt fra vil kunne snakke flytende kvensk etter å ha gått gjennom boken, er dette en start som kan inspirere til mer læring, sier Anstein Mikkelsen.

Her kan du lese mer om satsingen fra Siivet AS: Kvenske filmer blir interaktive barnebøker


Slik ser bokens forside ut. Snømannen er interaktiv og kan lastes ned via ibooks på ipad, iphone og mac. (Forside/Siivet AS)