Aud og Ivar Hansen. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Tilreisende kvener «stumme» av begeistring etter Arve Henriksens releasekonsert under Paaskiviikko.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

På Paaskiviikkos nest siste dag fikk publikum oppleve to konserter på rad på Halti kulturscene i Nordreisa. Første konsert var ved den anerkjente jazzmusikeren Arve Henriksen, som har røtter fra Isolahti/Storvik i Nordreisa. Dette var en releasekonsert av «Merimies muistelee – a sailor recounts» som kom ut i 2021. Med seg på laget hadde han musikerne Anders Jormin og Ståle Storløkken.

Deretter var det duket for «Torne ros», bestående av Lena Jinnegren, Johanna-Adele Jüssi, Susanne Rantatalo og Jan Johansson. Kvartetten avsluttet med det sin konsertturné i Nord-Troms i forbindelse med de kvenske kulturdagene, etter å ha spilt i alle de fem øvrige kommunene gjennom hele uka.

I pausen mellom konsertene ble det servert kaffe og noe å bite i ute i foajeen. Ruijan Kaiku tok en prat med to tilreisende kvener  som var helt «stum» av begeistring etter å ha fått oppleve Arve Henriksen, og som gledet seg til neste konsert. Aud og Ivar Hansen hadde tatt den drøyt to og en halvtimers lange kjøreturen fra Ramfjord til Hansinkenttä/Storslett for å oppleve musikken.

– Det er en veldig spesiell opplevelse og få oppleve slike musikere på et sted som dette, det er helt utrolig. Det er ikke heller ikke første gang, og det er imponerende at man får slike musikere hit. Den neste konserten skal også bli en interessant opplevelse, sier Ivar.


Arve Henriksen var på mange måter på «hjemmebane» når han holdt releasekonsert i Nordreisa. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

– Jeg trodde jeg hadde gått feil. Det tok ikke lang tid før roen senket seg og man bare kunne nyte det. Det var helt fantastisk og synd det tok slutt. Jeg gikk og kjøpte utgivelsen hans med en gang etter konserten, sier Aud.

Kvenske aner

Arve Henriksen fortalte publikum om oppdagelsen av sine kvenske røtter. Aud Hansen kjente seg igjen i hans historie og har selv opplevd en slags oppvåkning i voksen alder.

– Jeg hadde en vekkelse i Finland for noen år siden. Jeg kom på et ungdomshus der det var et slektstreff. For meg var det fremmed, men da vi kom inn så var det mine aner som stod øverst. Da tenkte jeg, «herregud, dette er jo mine folk, noen hundre år senere», sier hun.

Også Ivar Hansen har kvenske røtter. Han kommer fra Herjangen i Narvik kommune, og hans slektsgrener spinner seg ut fra Pajala-området.

– Det oppdaget jeg for lenge siden og var nok klar over det allerede i 14-15-årsalderen. Jeg har faktisk sett det gamle huset, der de på svensk side kom i fra, i Vittangi, sier han.

– Det kom mange kvener til Ofoten-området, nedover Ballangen, kanskje også Hammarøya.

Deler av samtalen hører du også i Ruijan Radio Episode 112: