I den ferske forestillingen om «nord» er Astrid Serine Hoel en av de som «vender blikket mot egne hender» for å se hva de holder. Her fra forestillingen «Näkymätön kansa – Det usynlige folket.» (Kuva: Pål Vegard Eriksen)  

 

Gjør deg klar for en spennende samproduksjon mellom Kvääniteatteri, Tornionlaakson teatteri og Piste kollektiivi. Den rykende ferske forestillingen handler om «nord», og gjester Nord-Sverige og Nord-Finland, før den kommer til Nord-Norge i november.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Det nyetablerte Kvääniteatteri har nettopp avsluttet sin debutturné med forestillingen «Näkymätön kansa – Det usynlige folket» her til lands. Forestillingen, som ble vist i Nordreisa, Vadsø, Alta, samt på Nationaltheateret i Oslo og Hålogaland teater i Tromsø, ble godt mottatt av både publikum, kritikere og media, samt i form av utsolgte forestillinger og ekstraforestillinger.

Les også: – En forestilling som gikk rett i hjertet

Nå er Kvääniteatteri klar for en ny runde, denne gangen i internasjonalt «farvann» gjennom en samproduksjon med Tornedalsteateret fra Sverige og Piste kollektiivi fra Finland. Forestillingen har fått navnet «Pohjonen–Davvi –Nord» og har sin urpremiere i Tärendö (Pajala) i Sverige 22. oktober.

Deretter skal forestillingen ut på turné til henholdsvis Rovaniemi, Tornio, Luleå, Övertorneå, Karesuando, hvorpå den avsluttes i Nord-Norge med visning på Hansinkenttä/Storslett 10. november og i Tromssa/Tromsø 12. november.

En vidunderlig reise

«Gjennom personlige anekdoter, bad i nordlige ord, en forskningsekspedisjon fra 1736 og en liten dose disco, undersøker Pohjonen-Davvi-Nord (une expérience magnifique) idéen om at de nordlige landskapene former sine innbyggere», heter det av facebookarrangmentet for visningen på Storslett.

«Definering er risikofylt og definisjonsmakt i feile hender er livsfarlig. Vi vender blikket mot egne hender og ser hva de holder. En presenning. En kaffekopp. Kanskje et termometer.»

Arrangørene lover både dans, musikk, teater og kaffe. De byr på finsk, norsk, fransk, samisk, kvensk, tornedalsk, innimellom litt for mye svensk, og allsang.

«Det blir passe langt, det blir utnyttelse, det blir mørkt, det blir lyst, det blir trekkfugler og det blir morsomt», lover arrangørene.

Folkene bak

Erling Fredriksson og Ida Løken Vakeapää, som begge har plass i det kunstneriske rådet for Kvääniteatteri, er sentrale navn i denne samproduksjonen: Fredriksson, som til daglig er teatersjef for Tornedalsteateret, er prosjektansvarlig for det hele, mens Valkeapää har rollen som regissør.

Det er Jenny Svensson som har skrevet manuset, og det hele skal framføres på scenen av Anton Hennix Raukola, Titta Court, Atte Hänninen, Astrid Serine Hoel, Emma Elliane Oskal Valkeapää, Isidor Abdelkader og nevnte Fredriksson.