Det blir kanefart for «kvenbarna» i Lakselv på Kvenfolkets dag (Illustrasjonsfoto: Pixabay)

 

– Vi satser på en koronavennlig kvenfeiring utendørs i år, sier Anneli Naukkarinen.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Anneli Naukkarinen, Porsanger kvenske språksenter. (Foto: Heidi Nilima Monsen)

I fjor måtte Porsanger språksenter, i likhet med arrangører over hele landet, avlyse og kaste om på planene for Kvenfolkets dag på grunn av koronarestriksjoner. I år planlegges det koroavennlig markering av dagen utendørs med kanefart og hundre flagg.

– Det å kjøre hest og slede er gammel kvensk tradisjon, og vi skal til og med bruke ordentlig gammelt kvensk seletøy. Vi hadde faktisk planlagt det samme i fjor, men måtte avlyse i siste liten, forteller Anneli Naukkarinen.

Hest for kvenkidsa

Kanefarten er først og fremst for språkreirbarna og kvensk- og finskelevene i bygda.

– Først skal rundt 20-25 barnehagebarn fra kvenskavdelingen på Bærtua barnehage få kjøre en liten runde med hest og slede. Så kommer alle kvensk- og finskelevene fra barneskolene og skal gjøre det samme. De er litt over tretti stykker. For å gjøre det hele koronavennlig, grupperes alle i de kohortene de tilhører til vanlig, sier språksenterlederen som har fått tak i en passende ekvipasje for anledningen.

– Denne hesten er blant annet brukt til å kjøre med julenissen her i Lakselv, så den er vant til litt av hvert, forsikrer hun.

I år satser man på flagg og uteaktiviteter for barna på Kvenfolkets dag i Lakselv ( Arkivfoto: Lisa Wilhelmsen Vidal)

Flagg flagg flagg

Denne uken bestilte språksenteret intet mindre enn hundre kvenflagg fra Flaggfabrikken. Etter det Ruijan Kaiku kjenner til så skal det være blant de største enkeltbestillingene av kvenske pinneflagg.

– Flaggene skal først og fremst brukes i forbindelse med markeringen av Kvenfokets dag, men jeg bestilte noen ekstra også. Det er uansett kjekt å ha flagg tilgjengelig til ulike anledninger, sier Anneli.

Med andre ord kan man forvente å se kvenflagget pryde Lakselv 16. mars. på ulike vis.

– Flagg og glade barn, får vi til det så er vi fornøyd, sier Naukkarinen som forsikrer at hun selvsagt har en alternativ plan i bakhånd i tilfelle større restriksjoner på den store dagen.

– Men først og fremst skal vi ha markeringen ute og gjør det hele så koronavennlig at sjansen er stor for at vi får gjennomført alt, sier hun.