For lite penger, for lite folk, for dårlig tid. Tornionlaaksolaiset er så urolige at leder Eva Kvist holder åpen pressekonferanse. (Foto: Pia Lakkapää)

 

Holder pressekonferanse om den kritiske situasjonen i dag torsdag klokken 10. Åpen digital deltakelse dersom du vil høre mer om hva det svenske kommisjons-problemet består i.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Om kort tid, i dag torsdag klokken 10, er det pressekonferanse i regi av Svenske tornedalingers riksforbund og ungdomsforbundet Met Nuoret. Årsaken er full alarm i forhold til situasjonen for Sannhets- og forsoningskommisjonen for tornedalinger, kvener og lantalaiset. Dette framgår av ei fersk pressemelding fra forbundet.

«Arbeidet med å utrede historiske krenkelser og overgrep på tornedalinger, kvener og lantalaiset trues av mangel på økonomiske og personellressurser. Den smale tidsrammen utgjør en sterk trussel», melder leder Eva Kvist. Med seg har hun Met Nuorets leder William Torikka og kommisjonsmedlem Bengt Niska.

De advarer om at kommisjonen ikke kan utføre sitt oppdrag på nåværende ressurser, og frykter at forsoningsdelen helt kan utebli på grunn av nedskåret sannhetsdel.

«Dette innebærer en betydelig avskalling av arbeidet med risiko for at ikke alle innmeldte intervjuer kan gjennomføres og analyseres. Også analysearbeidet med forskerrapporter blir skadelidende. Granskningen av assimileringspolitikken vil dermed ikke kunne gjennomføres på en fullgod måte. Forsoningsdelen kan nå utebli helt på grunn av nedskåret sannhetsdel.»

Pressekonferansen holdes i tornionlaaksolaisets lokaler i Tornedalsvägen 13 i Pajala, med digital deltakelse som ikke krever påmelding. Her er lenka for å bli med og se hva som sies:

Tornedalingene bekymret for sannhetskommisjonen