Kristine begynner å finne seg godt til rette i Heidis stol på Ruijan Radion. (Foto: Arne Hugen)

 

Vi har besøkt Grete Alise som pakker flagg til kvenfolkets dag, og redaktør Arne Hauge er i studio for å snakke om kvener og ungdom. 

Nok en gang glimre Heidi med sitt fravær i Ruijan Radioen, og Kristine og Martin gjør sitt beste for å lage kvenshow også denne uken.

Kvenfolkets dag nærmer seg med stormskritt, og på et lite kontor i Bossekop sitter det to damer som sørger for at alle som ønsker får seg et kvenflagg til nasjonaldagen. Grete Alise Nilima Monsen i Alta Kvenforening forteller litt om hvorfor de gjør dette.

Grete Alise Nilima Monsen og Åshild Karlstrøm Rundhaug i Alta Kvenforening-Alattion Kvääniseura pakker og sender ut flagg til kvenfolkets dag. (Foto: Kristine Jonas)

– Flagg kan man ha hvis man føler at sin identitet er mest på den kvenske siden, eller bare synes det er hyggelig å ha et kvenflagg, så kjøper du deg et kvenflagg. Det har ofte noe med ønsket om å vise sin identitet, forteller Nilima Monsen.

Ønsker du deg også et kvenflagg til den store dagen 16. mars? Les mer her.

Besøkte ungdom på VGS

Selveste redaktøren i Ruijan Kaiku Arne Hauge har tatt turen ut av sitt evige hi på kontoret for å være med på Ruijan Radio. Arne og Kristine var tidligere denne uken på besøk på medielinja ved Alta videregående skole, hvor de fortalte om kvensk, avisa vår og dekningen av minoriteter i media.

– Jeg tror de hørte på hva vi sa og fikk lære noe nytt, både om kvensk og andre minoriteter, forteller Arne som i enighet med Kristine ikke kan skryte av at gjengen de møtte var av de mest livlige.

Martin og Kristine får hjelp til Heidis hjemmelekse fra den selverklærte språknerden Arne.

«Saatatko sie puhhuut kvääni?»

De blir også enige om at neste episode skal handle om de 80 første kasusene i kvensk.

– Eller kanskje fem, mener Martin, som samtidig håper Heidi er tilbake snart…

Kväänintiima

Også denne vinteren sendes Ruijan Radio sammen med Quæncasten på Radio Nord Norge. Til sammen danner disse to programmene Kväänin Tiima.

Her kan du høre de første episodene av Quæncasten: QUÆNCASTEN

Ruijan Radio er tilgjengelig på Radio Altas plattformer (FM, DAB, Nettradio) og som podcast.