Inger Eline Eriksen Fjellgren og Ragnhild Måsø (til høyre) håper så mange som mulig kommer på markeringen av rapporten. (Foto: privat)

 

Nå er det ikke lenge til sannhetsrapporten legges fram, og det skal markeres i Tana: – Vi har bestilt inn mye middag, så vi håper mange kommer.

 

Tale Igeland Eilertsen
tale@ruijan-kaiku.no

 

– Tana kommune ønsker aktivt å vise at dette er noe vi tar på dypeste alvor, sier kommunaldirektør Inger Eline Eriksen Fjellgren til Ruijan Kaiku.

Samle aktørene

Bakgrunnen er at biblioteket i Tana inviterer til heldags markering av framleggingen av Sannhetskommisjonens rapport, torsdag denne uken, datoen er 1. juni. Programmet starter klokken 11 med servering av rundstykker og kaffe/te, får vi opplyst.

Videre blir det bæring av det samiske, kvenske, finske og norske flagget, samtaler og strømming av sendingen fra Stortinget. Det blir musikalske innslag med vinnere av Sami Grand Prix 2023 og Unntak. Kvenene Trine Strand og Hilde Skanke kommer også. Avslutningsvis vil det bli servert middag.

– Det er viktig å samle de sentrale aktørene i det samiske, kvenske og det norsk-finske miljøet, slik at vi kan jobbe for felles retning.  Bare det å møte hverandre og bli kjent skaper et godt utgangspunkt, sier Fjellgren.

Lokal kvenforening

Arrangementet er et samarbeid mellom Tana kvenforening og SEG – Samisk nærings og utredningssenter, samt i tillegg altså Tana kommune og Tana bibliotek. Biblioteksjef Ragnhild Måsø sier at de har et godt samarbeid på tvers av samiske og kvenske foreninger og aktører, og at dette blir en stor begivenhet i kommunene.

– Vi er veldig glad for det gode samarbeidet med blant annet Tana kvenforening, og at Trine Strand og Hilde Skanke kommer, sier Måsø.

Tenon kveeniseura er med i samarbeidet om markeringen. Foreningens Thormod Holti og Alf Steinar Børresen (til høyre) inviterer bygdefolket til å komme, det blir både samtaler og matservering. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

Både Måsø og Fjellgren forteller at 1. juni blir en viktig dag og begivenhet for dem, og at det blir viktig å markere dagen. Av forventinger til rapporten sier Fjellgren at hun håper den viser det mangfoldet av opplevelser og sannheter som er i Norge – knyttet til fornorskningspolitikken. Og at rapporten er konkret og tydelig i hvilke tiltak som er nødvendige for å reparere det som er blitt gjort.

Middag til alle

– Det er en høytidsdag og en feiring for oss i og med at det er historisk at denne rapporten og granskingen blir gjort, stadfester Fjellgren.

Avslutningsvis oppfordrer de tanaværingene til å komme på tilstelning, feire og markere sammen med dem. Vi tar med at arrangementet er gratis, og åpent for alle.

– Vi har bestilt inn mye middag, så vi håper mange kommer, avrunder Måsø.