Mariann Grønnerud fester de store søljene i skjorta på Peggy Enerud Fjeldberg. Søljene symboliserer kjerrehjul og båtratt. (Foto: Caroline Bækkelund Hauge/NRK)

 

Endelig egen stasdrakt for romanifolket.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Dersom du har lyst til å se hele den vakre bunaden som Peggy Enerud Fjeldberg nå har laget på vegne av vår nasjonale minoritet romanifolket, så anbefaler vi at du går inn på NRK Oslo og Viken. Det var i en rapport fra ei systue på Jessheim at de først skrev om saken, som også ble meldt på Dagsrevyen tirsdag 21. desember. Her er saken:

Romanifolket får egen bunad

«Mange av oss har kviet seg for å fortelle av hvilket folkeslag vi er, men med bunaden kan vi stå fram med stolthet», sier bunads-designeren overfor NRK.»

Selv er Peggy stolt av sitt opphav og kaller seg selv tater, men for andre i romanifolket kan det være et skjellsord. Men:

«Til tross for alle forsøk på å utrydde oss, så er vi her ennå, og denne bunaden er med på å synliggjøre oss,» sier hun overfor statskanalen.

Det var for tre år siden at Peggy fikk tanken om en egen bunad også til hennes folk.

Vi tar samtidig med at romanifolk har en mørk historie av diskriminering her til lands, som i 1998 førte til en offisiell unnskyldning fra norske myndigheter.