Heidi Nilima Monsen. (Arkivfoto: Karianne Engelien Anti)

 

Det er det kvenske kunstprosjektet Vastavirthaan (motstrøms) som får støtte når Heidis minnestipend deler ut et stipend på 10 000 kroner for aller første gang.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Stipendets aller første mottakere blir gruppen «Jokiroikka», som består av kunstnerne Elisabeth Seppola Simonsen, M. Seppola Simonsen og Maiya Syrstad Jervijervi. De ønsker å bruke stipendet til å sette opp utstillingen Vastavirthaan – Motstrøms. Utstillingen vil bestå av en skulptur som kombinerer både moderne, historiske og kulturelle elementer, særlig inspirert av den kvenske elvebåten. Utstillingen skal stå på Deichman Bjørvika i Oslo i to måneder i begynnelsen av 2023. Det går fram av en pressemelding fra juryen.

– Skulpturen har som formål å symbolisere kvenenes motstandsdyktighet og viljestyrke, i kombinasjon med våre kulturelle egenheter. Vi staker mot strømmen, slik vi alltid har gjort, skriver gruppen om prosjektet.

Les også: Starter minnefond for Heidi

«I juryens begrunnelse legges det særlig vekt på tyngden prosjektet bærer i sin bruk av symbolikk, samtidig som prosjektet skaper et frisk pust av moderne elementer. Prosjektet er moderne og ambisiøst, samtidig som det har grunnlag i en bunnsolid ide. Ikke bare vil det nå ut til mange kvener, men det vil nå ut til mange som i utgangspunktet ikke ville oppsøkt kvensk kultur på egenhånd», skriver juryen.

«Prosjektet åpner også for deltagelse fra kvensk ungdom selv, ved at man kan lære å veve, og sende inn produkter som kan bli en del av den totale utstillingen. Rekkevidden prosjektet vil ha legges særlig til vekt i juryens begrunnelse som en moderne og effektiv tankegang som bør adapteres i flere kvenske kulturprosjekter.»

Stipendets jury består av Heidis svigersøster Birte Mari Vetaas, Heidis bror Terje Nilima Monsen, ungdomsmedarbeider i Kvääninuoret Kristine Jonas og tidligere leder for Norske Kveners Forbund Hilja Lisa Huru.

Skal hedre Monsen

Hensikten med Heidis minnestipend er å hedre Heidi Nilima Monsen (9.2.1978 – 31.5.2021) gjennom et stipend på 10 000 kr. Stipendet skal gå til arbeid innen kvensk språk, kunst, litteratur eller annet kulturarbeid for kvensk ungdom. Målet er å synliggjøre den kvenske kultur og inspirere flere til å vise fram sin kvenske identitet.

«Monsen ble spesielt kjent for sin innsats i det kvenske miljøet. Både som journalist og redaktør i den kvenske avisa Ruijan Kaiku viste hun en uendelig stå-på-vilje når det var noe hun gjerne ville se endret. Hun hadde en egen måte å klistre seg på som en klegg til saker hun mente var viktige for å fremme det kvenske. Hun tilbød seg til og med å være stand-in for Erna Solberg over en kopp kaffe. «Da skulle det blitt fart på tingene», sa hun.»

Les også: – Det kvenske folk har mistet en stjerne

«Gjennom sin jobb i Ruijan Radio, enda et av hennes prosjekter, intervjuet hun alle kvenske kulturskikkelser hun kunne få tak i. Gravde gjerne i deres historie for å «kvenifisere» dem også. Musikere fra KEiiNO til Thea Thomassen og andre kvenske fenomen som The Kveeni Girl Gang. Hun ga dem alle en plattform og til å fortelle om seg selv der stemmen deres nådde ut til mange», skriver juryen.