Sterk tradisjon for finske filmer, blant annet på Tromsø internasjonale filmfestival. (Illustrasjonsfoto: Skjermbilde fra Wandering in the white/TIFF)

 

Finno drar i gang det nye året med finske filmer, musikk og tekstilkunst.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

I disse dager går den årlige Tromsø internasjonale filmfestival av stabelen, en festival med sterk tradisjon for å vise finske filmer. Så også i år, da det står hele fem finske filmer på programmet, samt også flere finske regissørbesøk.

En film som umiddelbart vekker nysgjerrighet, er Vaeltajat – Wandering in the White av regissør Otto Heikola. Festivalen skriver:
«To orienteringsløpere fra tidligere tiår reiser til Lappland for å legge ut på en fire dager lang skiekspedisjon. Men når paret møter på en blendende snøstorm i villmarken blir de tvunget til å ta noen vanskelige avgjørelser, under livstruende omstendigheter. Det som startet som en trygg tur i kjente omgivelser blir etter hvert en umulig oppgave i navigering. Hvilken retning er den riktige når man ikke kan se forskjell på bakken og himmelen?»

Tromsø internasjonale filmfestival TIFF feirer i år sitt 30-årsjubileum, det vises filmer fram til og med søndag 19. januar, og en annen finsk film er produksjonen Aurora av Miia Tervo:

««Aurora» er en partyløve med en seriøs angst for forpliktelser. Hun vil leve hver kveld som om den er hennes siste. Hun flyter fra fest til fest, mens hun imellom slagene søker på småjobber som kan være med på å finansiere hennes valgte livsstil. Hun ender hver kveld på sitt lokale gatekjøkken, og en kveld kommer en iransk mann ved navn Darian inn døren. Darian har mistet oppholdstillatelsen og skal kastes ut av Finland. Han er vant til å være på flukt, men har nå en ung datter å ta seg av. Han finner ut at hvis han gifter seg med en finsk kvinne, vil datteren automatisk få innvilget oppholdstillatelse. Motvillig går Aurora med på å hjelpe han med å finne en passende kandidat. Aurora har flyktet fra kjærligheten og Darian fra døden. De trenger hverandre for å omsider kunne slutte å flykte.»

Samtidig som TIFF er en nokså populær publikumsfestival, er den også kjent som møtested for norsk og internasjonal filmbransje. Som vi forstår også finsk filmbransje, som i tillegg stiller med filmene Awareness av Arttu Nieminen, Heroes av Karoliina Paatos, og Untitled (burned rubber on asphalt) av Tinja Ruusuvuori. Om denne filmen kan vi lese:

«I en rolig og avsidesliggende bygd i Norge har flere bremsespor på veiene skapt kontroverser og nysgjerrighet. Ved å gå inn i rollen som detektiv utforsker denne dokumentaren det forvirrende fenomenet og deres mystiske tilsynekomst. Svinger, sløyfer og kurver – disse hypnotiserende mønstrene avslører uventede friksjoner i bygda.»