Åsne Kummeneje Mellem. (Kuva: Arne Hauge)

 

Etter fire år som styremedlem i Kvääninuoret, hvorav de to siste som leder, trekker Åsne Kummeneje Mellem seg tilbake og overlater stafettpinnen til nye krefter i ungdomsorganisasjonen.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

– De to siste årene har vært intensive år, toppet med koronapandemien hengende rundt oss. Det sier avtroppende leder i Kvääninuoret, Åsne Kummeneje Mellem, til Ruijan Kaiku.

Mellem forlater ikke bare ledervervet, men kommer til å trekke seg helt ut av styret.

– Selv om jeg på mange måter har lyst til å være med videre, blir det samtidig fint å overlate skuta. Det står gode krefter klare til å overta, sier hun.

Les også: Stiller til valg som ny leder

Mellem sier at det har vært veldig spennende å være leder for den kvenske ungdomsorganisasjonen, ettersom man aldri vet helt hva et år i kvenverden kan by på, men at tiden nå er moden:

– Jeg synes det er naturlig å gi seg nå, mens jeg fortsatt er motivert. Da kan også jeg være en god støttespiller, slik Nora Marie Ollila Sandmo (tidligere leder, journ. anm.) har vært. Hun har vært en veldig fin inspirasjon på mange måter, blant annet på hvordan man kan bidra etter å ha gått ut av styret.

– Det finnes nok av eksempler på at folk er så utslitt at de kutter alle tråder. Vi trenger å støtte hverandre, sier Mellem.

Fullskala billedkunstner

Mellem er klar på hva som skal skje framover for hennes egen del, og hun kommer fortsatt til å være aktiv i det kvenske miljøet på andre områder:

– Jeg er yrkesaktiv billedkunstner, så det er det jeg skal gjøre. Tiden er moden for å satse på det i full skala. Jeg skal jobbe med kunst og andre typer prosjekter innenfor det kvenske, sier hun.

For tiden har Mellem kunstverket Oppiit/Omateko utstilt i fjerde etasje på selveste Deichman Bjørvika, som ligger mellom Oslo S og Operahuset i Uslu/Oslo. Verkets kvenske navn betyr ‘å lære selv/selvgjort’ på norsk, og skal ifølge Deichman Bjørvika spille på nåtidens revitalisering hvor unge kvener selv må finne ut hva det kvenske består av i dag.

– Målet er å fortsatt være en ressursperson i det kvenske miljøet, men nå innen kunst og håndtverk. Det er en naturlig overgang for meg, og det kommer til å bli veldig fint, sier Mellem.

Fått til gode ting

Den avtroppende lederen mener Kvääninuoret har fått til fine ting og hatt en god utvikling de senere årene.

– I en liten organisajon har mitt fokus vært at vi skal gjøre det vi har lyst til, og sånn sett har vi for det meste gjort fine ting. Voksenorganisasjoner må kanskje i større grad ta i tunge ting, også det man kanskje ikke har så lyst til. Vi har forsøkt å være positive, og jeg mener vi har lyktes med det, sier Mellem.

– Vi har hatt en fin kurve både når det gjelder antall medlemmer og engasjementet vi opplever. Vi blir kontaktet av både privatpersoner og institusjoner, så jeg føler at vi har forankret oss i samfunnet, sier hun.

På spørsmål om milepæler fra hennes tid, trekker hun raskt fram prosjektet Kolme, besøket på nasjonalmuseet og utgivelsen av Fraasikirja.

– Det har vært rått, og vi har fått gjennomført disse tingene, så det nye styret og den nye lederen kan på mange måter starte på blanke ark. Ambisjonsnivået vårt har kanskje ikke vært så høyt, men vi har fått til mye, sier hun.

Klarer seg fint

– Jeg kommer fortsatt til å være medlem, og kommer fortsatt til å delta på ting, dele på sosiale medier og slike ting. Og jeg kommer til å være lett tilgjengelig, dersom de har behov for det, sier Mellem.

Hun er alt annet enn bekymret for ungdomsorganisasjonens framtid:

– En organisasjon for minoritetsungdom kan være sårbar, men engasjementet de siste årene har vært så stort, så jeg er ikke bekymret for at man ikke klarer å stille et slagkraftig styre, og har full tiltro til at valgkomiteen får til ei god innstilling til årsmøtet i mars. Kvääninuoret kommer til å klare seg fint, avslutter Mellem.