Finnmark internasjonale litteraturfestival starter neste onsdag 31. oktober, og har mye å by på også sett md kvenske øyne. (Foto: Finnlitt)

 

Møt Agnes Eriksen, Mona Mörtlund og mange andre.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Finnmark internasjonale litteraturfestival, Finnlitt, er Finnmarks største litteraturfestival og i følge arrangøren «et lyspunkt på vei inn i mørketida i nord.»

Det er Finnmark fylkesbibliotek som står bak festivalen, som holdes annet hvert år i Alta og Kirkenes vekselvis, og i tett samarbeid med lokale bibliotek. I år er det Altas tur, og der man tildligere har hatt tema som natur (Alta 2010), språk (Kirkenes 2012), tid (Alta 2014) og mentalitet (Kirkenes 2016), har man i år følgende overordnete og samlende tema: Ærlig talt!

Besøk fra Tornedalen

Det vil handle om sannhet og løgn i livet og litteraturen, og på listen over årets aktører, finner vi blant andre Mona Mörtlund fra Tornedalen, formidler av nordnorsk, kvensk og finsk Rønnaug Ryssdal, språk- og kulturmedarbeider Merethe Eidstø fra Kainun institutti – Kvensk institutt, samt kvensklærer og lærbokforfatter Agnes Eriksen fra Porsanger.

Listen over aktører er lang, og byr på mange kjente navn, ser listen her: Finnmark internasjonale litteraturfestival 2018