Mervi Erkheikki (til høyre) er i gang med jobben på det nyetablerte kvenske språksenteret i Alattio/Alta. Her sammen med Anneli Naukkarinen fra Porsanger kvenske språksenter. (Kuva: Frank Halvorsen) 

 

Barnehagene er det første hun skal ta tak i, men hun har mange ideer til kvenske språktiltak i Nordlysbyen. 

 

Frank Halvorsen / Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Det kvenske språksenteret i Alta har, som Ruijan Kaiku tidligere har meldt, gjort sin aller første ansettelse. Mervi Erkheikki er nå på plass på sitt nye kontor på Kunnskapsparken.

– Jeg er ny her på alle måter, men har jobbet med revitalisering i Sverige. Min forrige jobb var på et tilsvarede senter i Kiruna, der jeg jobbet som språkfremmer innen revitalisering av meänkieli. Det sier Erkheikki til Ruijan radio/Ruijan Kaiku.

– Revitaliseringsarbeid er med andre ord ikke nytt for meg, men alt her i Norge er nytt, legger hun til.

Les også: Hun fikk den kvenske jobben i Alta

Erkheikki opplyser imidlertid at hun ikke kommer til å ha sitt kontor på Kunnskapsparken særlig lenge.

– Jeg er blitt fortalt at jeg skal flytte til Campus Alta.

Hun trakk til slutt det lengste strået i konkurranse med sju andre søkere til stillingen, deriblant Sverre Michael Haugland (39, Tjeldsund), Raymond Olufsen (48, Vadsø), Christina Gjertsen (32, Alta) og Kauko Pahajoki (64, Muonio).

God mottakelse

Videre sier at hun at hun aldri tidligere har vært i Nordlysbyen, men at mottakelsen har vært god.

– Jeg har bare vært i Narvik og Tromsø, men aldri i Alta. Men det er vakkert her og folk er veldig vennlige, så jeg har ikke angret et eneste sekund, bedyrer hun.

– Jeg har superfine arbeidskolleger i Visjona med Anita (Persen) og Kurt (Johnsen), som har hjulpet meg mye allerede, og jeg har fått kontakt med kolleger i andre språksentre, så det kunne ikke vært bedre.

– Dette kommer til å bli veldig interessant, sier Erkheikki.

Barnehager og synlighet

Det første hun skal begi seg ut på er arbeid knyttet til barn og ungdommer.

– Barnehager er det første vi skal jobbe med. Vi skal ha møter om kort tid og få virksomheten i gang med språkdusj og lignende.

Hun mener barnehager er den viktigste målgruppen:

– Det er det viktigste, fordi språket begynner der, om man kan si det slik.

– Hvis jeg har oppfattet det rett, så er det ikke særlig mange som prater det fra barnsben av eller har det som morsmål, så nå forsøker vi å få det som en del av hverdagslivet, og barnehager er den beste muligheten til å få språket inn i livet på, legger hun til.

Les også: Erkheikki: – Et helt nytt eventyr

– Ellers har jeg vært på biblioteket og sett litegrann og snakket litt om skilting som også er viktig, slik at det kvenske språket er synlig i Alta. I Kirken har vi snakket om muligheten for et kvensk kor.

– Så vi får se, jeg har i alle fall mange tanker, avslutter Erkheikki.

Intervjuet kan høres i sin helhet i dagens Ruijan Radio-sending: