Godt nytt for teater, mageplask for resten. Mange vil si at det kun fantes dette ene Kventeater-lyspunktet i forslaget til statsbudsjett for 2024. (Illustrasjonsfoto: Jorun Eikill Veflen.)

 

Hei alle sammen – Hyvvää päivää. Mie olen Frank Halvorsen. Ruijan Radio er som alltid på plass på torsdager.

I dag skal vi høre at kvenforbundets leder Kai Petter Johansen er meget skuffet over regjeringas økonomiske bidrag til kvenene i Statsbudsjettet.

For mens kvenfolket som sådan nok kan juble over at kventeateret får 4 millioner kroner, får resten av det kvenske samfunnet dessverre bare småpenger å rutte med. Knapt nok til å holde tritt med prisøkningen. Og siden vi nevnte Kventeateret, må vi jo få en kommentar fra dem også. Mer om statsbudsjettet for 2024 sett i kvensk lys om ikke lenge.

Vi skal også høre at det kvenske språksenteret i Alta endelig er åpnet. Vi har møtt Mervi Erkheikki som skal drive senteret. At hun allerede nå har møtt kolleger fra andre språksentre skal vi få bevis på i dag.

Dessuten skal vi høre at kvenene stadig blir invitert til å delta på viktige nasjonale arrangementer. Da kulturrådets årskonferanse ble gjennomført i Dramatikkens hus i Oslo for noen uker siden, var kvenforbundets nestleder Unni Elisabeth Huru en av de spesialinviterte. Huru satt i panelet som diskuterte ramme- og driftsvilkår for samiske, kvenske og skogfinske kunstnere, institusjoner og museer.

Det, og flere andre kvenske stemmer i dagens sending. Så tar jeg med at vi er tilbake torsdag 19. oktober klokka 11.00 som vanlig til en ny sending. Fram til da ønsker jeg alle en strålende uke. Hyvästi.