Nytt bidrag til Ruijan Kaikus kulturmarkør-konkurranse: Kvendrakt til Barbie-dukke. Designet av Liss Beth Gjertsen Nyby. (Foto: Privat)

 

– Kanskje Ken også må få seg egen kvendrakt nå, sier den driftige designeren.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Liss Beth Gjertsen Nyby fra Lakselv er en kreativ og driftig kven som liker å skape nyttige, fine, tradisjonelle og artige kreasjoner av ulik art. For noen år siden fant hun ut at hun skulle lage samekofte og kvendrakt tilpasset Barbiedukker. Så da gjorde hun det.

– Det finnes jo så mange ulike Barbier, så hvorfor ikke kvensk? sier Liss Beth, som har meldt dukken med drakten inn til Ruijan Kaikus konkurranse: Kvenske kulturmarkører

Utrolig artig

Hun kan fortelle at hun ikke bruke en spesiell mal til drakten, men at hun selv måtte finne ut hvordan hun skulle få tilpasset kvendrakt til Barbiestørrelse.

– Det var så utrolig artig å lage den, sier hun.

Når det kom til stoffvalg måtte Liss Beth tenke kreativt, og etter «man tager hva man haver-metoden.»

– Til kvendrakta brukte jeg grønt stoff som jeg fargela med fargestifter, røper hun, og legger til:

Kanskje på senteret?

– Man kan jo bruke stoffrester fra kvendrakten til slike prosjekter. Da jeg gikk på draktsømkurs snakket vi om hva vi kunne bruke stoffbitene til, og dukkekvendrakter er jo en mulig løsning.

Gjertsen Nyby sier at det hadde vært artig å kunne stille ut Kven-Barbie på det nye språksenteret som snart kommer til bygda.

– Det hadde vært en fin promotering av kvendrakten, og det ville jo vært enklere enn å stille ut drakter i full skala, mener hun.

– Da må jeg kanskje lage en kven-Ken også, sier hun.

Kvendrakt til Barbie-dukke. Design av Liss Beth Gjertsen Nyby.