Frank Jørstad, teatersjef, er klar for premiere med Kvääniteatteri den 17.september. (Kuva/foto: Ingrid Aslaksen)

 

– Nord-Norge har snakket med en stemme, sier teatersjef Frank Jørstad.

 

Ingrid Aslaksen
ingrid@ruijan-kaiku.no

 

Lørdag 17. september er det klart for premieren av Kvääniteatteri sin første produksjon, Det usynlige folket. Her skal blant annet teatersjefen, Frank Jørstad, være med bak kulissene som regissør.

I forbindelse med prosessen har både Alta kommune, Troms og Finnmark fylkeskommune og flere andre tatt del i eierskapet av teatret.

– Hvordan ser situasjonen ut nå, i forhold til kommunen?

– I forhold til Alta kommune så er det helt strålende, for Alta kommune har jo sagt at de skal være en av eierne til kventeatret. Det blir da Vadsø kommune, Alta kommune og Nordreisa kommune, også da Troms fylkeskommune og Finnmark fylkeskommune og kanskje en eier til etter hvert. Vi får se. Vi har også stiftelse av aksjeselskapet den 17. september, på den premieredagen, når vi har første forestilling.

Når det gjelder kommunen og fylkeskommunen sin involvering i teatret, mener Jørstad at det har vært helt formidabelt. Det har tidligere vært oppe i fylkestinget om eierskap, med enstemmig fra Senterpartiet til Fremskrittspartiet at regionen skulle være eiere.

Les også: Revystjernens innsats for kventeateret

– Nord-Norge har jo snakket med en stemme, sin dypeste stemme, om at dette vil vi være med på, dette vil vi eie, dette vil vi ha. Så det har vært helt strålende, sier han.

– Kunne det vært gjort bedre, eller verre for den saks skyld?

–Nei, jeg fokuserer på at de eierkommunene og regionen har støttet prosjektet. Og så kommer selvfølgelig «hvor mye skal regionen gå inn med av midler» og slike ting, men for meg er det viktig å melde at regionen står hundre prosent bak dette prosjektet. Og det er en tydelig stemme fra nord.

Videre forteller Jørstad at de har absolutt tatt det ansvaret som kreves, ved at de går inn i et langsiktig eierskap i teatret.

– Du sa at premieren var 17. september?

– 17. september i Nordreisa, da har vi premiere på vår første profesjonelle forestilling som heter Det usynlige folket. Så jobben nå, er driftsmidler fra staten og kulturdepartementet. Det som er sentralt nå, er at Kvääniteatteri kommer inn på statsbudsjettet i år. For gjør man det, da vil også regionen gå inn med sine penger. Hvis ikke staten tar sitt ansvar ved å sikre driftsstøtte til teatret, så vet ikke vi hvordan dette teatret er 1. januar 2023.

Jørstad sier at det ikke er slik at teateret bare kan vente, dette fordi de har forpliktelser. De har gått inn i prosjekter med EU, som også krever økonomi. Dette blir hvis driftsmidlene ikke kommer.

– Min melding er at nå må regjeringa ha Kvääniteatteri inne på statsbudsjettet for 2023, sier Jørstad.

– Tror du det er stor sjanse for at det ikke skjer?

– Alle sier at det er stramt budsjett, og det er realiteten. Men dermed er det enda viktigere for regjeringen å velge hva de syns er det viktige når det kommer til kultur. Man kan si det at er viktig, men ordene strekker ikke til hvis det ikke følges opp med handling. Og det får vi se om regjeringen er i stand til, avslutter Jørstad.