Det gamle NRK-bygget i Vadsø kan nå bli kvenmuseum. KUVA HEIDI NILIMA MONSEN

Det gamle NRK-bygget i Vadsø blir nå kvenmuseum. KUVA HEIDI NILIMA MONSEN

Det er nå bestemt at NRK-bygget i Vadsø blir kvenmuseum.

HEIDI NILIMA MONSEN
heidi@ruijan-kaiku.no

– Dette er helt vanvittig fantastisk! jubler avdelingsleder ved Ruija kvenmuseum Kaisa Maliniemi.

Grunnen til jubelen er at NRK-bygget i Vadsø nå er blitt solgt til Vadsø kommune til bruk som kvenmuseum.

– Nå skal vi sprette champagne! konstaterer Maliniemi.

Etter det Ruijan Kaiku kjenner til, skal bygget ha blitt solgt for 6.2 millioner, noe som er 40% under takst.

 

Nesten uvirkelig

Direktør Frans-Arne Stylegar røper at han ikke har rukket å ta helt inn over seg at kvenmuseet skal flytte inn i det tidligere NRK-bygget.

– Akkurat nå går jeg rundt i bygget her med store øyne, og tenker at det er fantastisk at vi endelig skal få flyttet inn i ordentlige lokaler, sier han.

– Selv om dette har gått fort nå i det siste, så har prosessen med å få lokaler til kvenmuseet tatt lang tid. Over tretti år! Nå skal det bli godt å komme på plass, sier han og røper at de skal prøve å få flyttet kontorplassene så fort som mulig.

Med på kjøpet fulgte det en del utstyr og kontormøbler som museet skal beholde, og de skal nå gå i gang med å sortere ut hva de har behov for av innholdet. Og så skal de få hjelp av idrettslag til å tømme ut tingene de ikke trenger.

– Jo før vi får tatt over bygget -jo bedre! Og så skal vi fylle det med utstillinger, forestillinger og ulike aktiviteter, sier Stylegar.

.

Dette er saken:

  • Vadsø kommune har brukt over 20 millioner kroner og nærmere 45 år på å planlegge nytt kvenmuseum.

  • Allerede ved museets etablering i 1971 ble det snakket om behov for nybygg. Flere utkast til et skikkelig kvenmuseum ble bestilt fra og med 1980-tallet.

  • Minst seks planlagte museumsbygg i Vadsø har endt på planleggingsbordet, og det anslås at det er brukt minst 14 millioner kroner på ulike små og store forprosjekter. Pengene har stort sett gått til byggefirmaer, og inkluderer kommuneadministrasjones timebruk.

  • Rådmann Jens Betsi har tidligere anslått at museet har behov for 2000 kvadratmeter gulvareral, og at et godt og framtidsrettet bygg vil koste minst hundre millioner kroner å bygge nytt.