Nestleder i Kvääninuoret, Kristine Jonas, overtar gjerne stafettpinnen som leder av ungdomsorganisasjonen. (Arkivfoto: Heidi Nilima Monsen)

 

– Kjenner meg klar til å påta meg dette ansvaret, sier lederkandidaten.

 

Frank Halvorsen / Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

– Jeg har vært nestleder i ett år, og det føles veldig naturlig for meg å ta steget opp. Det sier Kristine Jonas,  tidligere journalistpraktikant i Ruijan Kaiku og nåværende ungdomsarbeider i Kvääninuoret, til Ruijan Radio.

I skrivende stund er ikke valgkomiteen ferdig med sitt arbeide, men Jonas har varslet at hun stiller til valg på ledervervet etter Åsne Kummeneje Mellem, foran det kommende årsmøtet den 5. mars i den kvenske ungdomsorganisasjonen.

– Jeg kjenner meg klar til å påta meg dette ansvaret, sier Jonas.

Etter Wirkola

Forannevnte Mellem er fra Tromssa/Tromsø, og har hatt styreverv i ungdomsorganisasjonen siden 2019. I 2020 ble hun valgt til nestleder, og i 2021 til leder.

Les også: Nytt styre i Kvenungdommen

Jonas sier hun har lært mye av den avtroppende lederen:

– Jeg har lært veldig mye av Åsne, og det ville vært fint å ta over det hun har bygd opp, sier hun.

På spørsmål om en potensiell overtakelse blir litt som å «hoppe etter Wirkola», svarer Jonas slik:

– Det har blitt en slags tradisjon tro i Kvenungdommen; Åsne tok over etter Nora Marie Ollila Sandmo, noe som sikkert føltes som å «hoppe etter Wirkola», og dersom jeg blir valgt gjør jeg på en måte det samme, sier hun.

– De har begge gjort en enorm stor jobb og fått til ting, så jeg håper bare Kvenungdommen vil sitte igjen med noe godt etter meg også, sier Jonas.

Hun begrunner sitt engasjement for det kvenske med at hun selv er grepet av all engasjementet rundt:

– Det er som et stort fellesskap som man veldig fort føler seg hjemme i. Man kan få ting til, lage ting og bidra positivt overfor veldig mange, og på den måten få en effekt av det og utgjøre en forskjell.

Bygger erfaring

På spørsmål om ledervervet i moderorganisasjonen Norske kveners forbund/Ruijan kvääniliitto, som blir ledig neste vår, og hvorvidt hun har tenkt så langt, svarer Jonas:

– Jeg har ikke tenkt på det. Men det er klart at når man hører at Kai Petter Johansen skal gå av, og det plutselig blir tomt på toppen der, så dukker det jo opp noen tanker, sier hun.

Les også: Tar ikke gjenvalg

– Det kunne absolutt vært en mulighet, men jeg tror jeg skal prøve meg i Kvääninuoret først, sier Jonas.

Mer politikk

Dersom Jonas blir valgt som styreleder, ønsker hun å fortsette det gode arbeidet organisasjonen har startet, men sier hun ikke er fremmed for et Kvääninuoret som tar større plass i det politiske bildet i Norge:

– Vi har hatt mye fokus på å skape fysisk og digitale møteplasser for ungdom. Det ønsker jeg at vi skal fortsette med. Videre har jeg et ønske om at vi skal være mer aktiv politisk, og være åpne om våre meninger om blant annet utdanning, språk og sosiale forhold.

– Jeg kan kanskje bidra med å utvide Kvääninuoret på det området, sier hun.

Hele intervjuet kan høres i episode 137 hos Ruijan radio: