Finansieringen er ordnet, nå har Bjørn Loe frist ut året for å restaurere røykbadstua. (Foto: Arne Hauge)

 

Det er manko på gode tradisjonshåndverkere nordpå, det har Bjørn Loe fått erfare.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

For straks et år siden var det stor befaring ved røykbadstua på gården til Bjørn Loe. I Langfjordbotn i Alta kommune. To ganger denne sommeren har vinstrværingen tatt turen nordover til badstua si. Vi møtte eieren under de ennå pågående Langfjorddagan, og ba om en kjapp oppdatering.

– På bakgrunn av rapporten som ble utarbeidet etter befaringen i august i fjor, begynte jeg å jobbe med søknader. Målet var å skaffe til veie økonomisk støtte til å restaurere røykbadstua, sier eieren, som altså bekrefter at han ikke har ligget på latsiden.

Ganske striks

Loe må åpenbart også ha gjort en god jobb, all den tid det ble tilsagn om støtte. Fra samtlige av de tre instansene han søkte til.

– Pengene har jeg riktig nok ennå ikke, de blir først utbetalt etter at arbeidet er utført, sier han.

– Vi har skjønt at du har ganske tøffe tidsfrister?

Et særegent element ved røykbadstua er laftingen. Særlig fordi det er brukt uvanlig smal dimensjon til så heftig lafteteknikk. Kun de beste av de beste fikk til kvenknuten på 2,5 toms plank. Håndverkere som i dag mestrer denne kunsten, vokser ikke på trær. (Foto: Arne Hauge)

– Ja, Kulturminnefondet var ganske striks på det, men fordi han som skulle utføre arbeidet dessverre ble dårlig, fikk jeg utsettelse. Til ut 2023, sier Loe. Norsk Kulturarv skrev for øvrig det samme, frist til utgangen av året.

– Rekker du det?

Fly inn?

– Det er jeg jo spent på. Naturligvis. Sånne tradisjonshåndverkere vokser slettes ikke på trær her oppe i nord. Det hadde nok vært lettere på mitt hjemsted i Gudbrandsdalen, sier han.

– Kanskje du kan fly en av dem nordover?

– Det har jeg ikke vurdert. Vi får se, sier Loe, som minner om at den knuten som er brukt i røykbadstua hans, er meget spesiell. Den krever sin håndverker. Det er neppe bare å fly inn en håndverker sørfra sånn uten videre, bekrefter han.

Les mer her: «Flott å se ei røykbadstue her i vestfylket»

Under Langfjorddagan holdt nordisk saunaminister Odd-Erik Hansen foredrag, og som den eneste var Loe oppe med hånda da spørsmålet kom. Til publikum i salen, hvem har røykbadstu?

Krysser fingre

– Badstuministeren var interessant å høre på, det samme var de to andre foredragene. Det var en fin dag for kvenkulturen. Og ja, det har blitt sagt fra faglig hold at badstua mi er helt unik. Jeg betrakter den som en juvel, og reiser nordover så ofte jeg kan og må, sier Loe.

Som nå altså krysser fingre for at restaureringen ordner seg, slik at det i relativt nær framtid blir offisiell reåpning med kaffe og det som hører til.

– Det skal ordne seg, det må jo det. Og straks det skjer noe, skal dere får ny oppdatering fra meg, lover den stolte eier.