Hilja Huru, Kristin Nicolaysen og Monica Michelsen er trioen bak Lyden av Skallelv, og de gleder seg til å ønske alle hjertelig velkommen til festivalen. (Foto:Torgrim Halvari)

 

Festivaltrioen Monica Michelsen, Hilja Huru og Kristin Nicolaysen ønsker velkommen til årets festival, og det med et innholdsrikt og spennende program.

 

Tale Igeland Eilertsen
tale@ruijan-kaiku.no

 

«4.-5 august skjer det! Kom til den vakre bygda Skallelv og vær med på kulturopplevelser, konserter, faglig fordypning, forundringsvandring, hyggelige folk, kafe og fest», står det i pressemeldingen fra festivalen Lyden av Skallelv. Festivalen skiller seg ut fra flere i det at de fleste arrangementene er gratis, men ledes av dyktige utøvere.

Programmet for årets festival er ferdigspikret, og det starter med en åpningskonsert med musikeren og en av headlinerne Meri Nikula fra Tornedalen. Verket er et bestillingsverk til festivalen, og har fått navnet «Syämen maisema – hjertets landskap».

Meri Nikula har laget et helst spesielt verk til festivalen. (Foto: Torgrim Halvari)

Spesielt verk om Skallelv

– Utgangspunktet for mitt bestillingsverk har vært å finne ut hvordan Skallelv høres ut på ulike sett: hvordan opplever folk dette stedet? Hvilke lyder er viktige og hvordan snakker og synger folk her, før i tiden og nå?, sier Nikula selv om verket.

For å uttrykke dette har Nikula kun brukt stemmer fra mennesker, innspillinger av lokalbefolkningens historier, sanger og ord. Det har blitt blandet sammen med egen stemme, og dermed skapt en vokalmosaikk.

– Jeg håper å kunne åpne den intuitive følelsen av et sted som betyr så mye for så mange som har kommet til å elske dette stedet, sier Nikula.

Kurs, verksted og foredrag

Videre på programmet vil det være kantelekurs, ledet av Trygve Beddari. Han har bred erfaring som musiker, og røtter i Pasvik og tradisjon så er han hvert år med å skape Lyden av Skallelv. Dette er blant arrangementene man må melde seg på til, og det er bare plass til ti heldige deltakere.

Sammen dagen vil det også være veveverksted med Helga Vara på Åshild Huru sitt loft. Senere avsluttes kveden med foredrag ved geolog og Skallelv væringen Arils Seim. Helge Huru kommer også for å lære bort noe av sin kunnskap om pukkellaks, og om den betydning for livet i Skallelv.

På lørdagen 5. august inviteres det til en vandring gjennom bygda, med mat for barna. Det blir samtale og foredrag ved førsteamanuensis ved UiT Ketil Zachariassen om fornorskningspolitikken rettet mot kvener og norskfinner. Det blir også mulighet for å steke i sauna, og en nydelig time sang med Anne Margaret Nilsen.

Her kan du lese mer om foredraget til Ketil Zachariassen: Norsk nok? Inviterer til spesial foredrag under Lyden av Skallelv

Inviterer til fest

Kjersti Annfinsen alias DJ Saunasatan inviterer til dans og fest i grendehuset. (Foto: Hallstein Guthu)

Videre blir det fotokafé med fremvisning av gamle fotografier fra Skallelv. Her inviteres og oppfordres publikum til å komme med egne bilder og fortellinger. Temaet for kaféen er nemlig livet i Skallelv. Videre på kaféen skal duoen Beddari Nilsen lage lyd i Skallelv, før headliner DJ Saunasatan kommer å lager fest på grendehuset i Skallelv.

– Med det håper Kallijoen ääni – Lyden av Skallelv på ei helg som fremmer vennskap og mangfold, verdsetter lokale identiteter, inspirerer til ny kunnskap og gleden over å være sammen på festival.

Programmet i sin helhet finner du her: Lyden av Skallelv