Ennå i noen få dager er Eirik Losnegaard Mevik (Ap) ordfører i Kvænangen kommune i Nord-Troms. gjenstår det å se hvordan det går i valget, om han eventuelt får en periode til. (Foto: Arne Hauge)

 

– Det kvenske og det sjøsamiske er en stor berikelse for vår kommune, sier ordfører Eirik Losnegaard Mevik.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Vi er godt kjent med at Porsanger i Finnmark har det såkalte «3-stammers møte» som en viktig del av sin identitet og sitt kommunale «varemerke.» Kvensk, samisk og norsk i skjønn forening.

Til spørsmål om ordføreren i Kvænangen i Troms ser for seg samme type varemerke, understreker Eirik Losnegaard Mevik at kommunen allerede har denne identiteten.

– Vi er en kommune der 3-stammers møte i aller høyeste grad er relevant. Faktisk opplever jeg at ganske mange kommuner her nord har det som del av sin identitet, sier han.

Kvensk og sjøsamisk

Eirik har vært Kvænangens ordfører i temmelig presis 4 år, og bekrefter berikelsen ved å tilhøre en kommune av flere folkeslag.

Så absolutt. Det kvenske og sjøsamiske er viktige verdier, og en berikelse for kommunen. Vi heter jo Kvænangen kommune, og det er nok ikke helt tilfeldig, sier han.

Ligger det et spesielt ansvar i det navnet?

Holdt bursdagstale

Det vet jeg ikke om det gjør, men både kommunestyret og jeg er opptatt av at Kvænangen skal være en god plass å leve. Vi skal være en kommune med rom for mange kulturer og identiteter. At folk får være seg selv og uttrykke seg selv, sier ordføreren, som kjørte til Kvænangsbotn hvor han holdt tale til medlemmer og andre gjester da det nylig var bursdagsfeiring for en lokal 10-åring.

Les også: Kvænangen qven og sjøsamisk forening: – Det har vært 10 innholdsrike år, og vi er klar for mer 

I så måte var det fantastisk å være til stede og høre om alt arbeidet som Kvænangen qven og sjøsamisk forening gjør, oppsummerer Losnegaard Mevik, om en forening som både tør å være seg selv og gi uttrykk for det.

– Vi er opptatt av at Kvænangen skal være en god plass å leve, sier Eirik Losnegaard Mevik. (Foto: Arne Hauge)