New amigos er et brettspill som skal stimulere bruk av kvensk språk. (Foto: Anneli Naukkarinen)

 

Elevene ved Børselv skole syntes det var stas å endelig få prøve det nye kvenske brettspillet New amigos. 

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Ved hjelp av brett, quiz og terninger skal det nye spillet stimulere til læring i kvensk. (Foto: Anneli Naukkarinen)

– Kvenskelevene ved Børselv skole synes dette var kjempe gøy og lærerikt! Og det synes også jeg, sier Anneli Naukkarinen ved Porsanger kvenske språksenter.

Da kvenskelevene ved Børselv skole skulle ha undervisning for kort tid siden, hadde nemlig Naukkarinen med seg det nye kvenske språkspillet New amigos. Elvene skal ha vært overlykkelige over muligheten til å få lov til å spille brettspill på skolen.

– De tilbakemeldingene jeg har fått fra Børselv skole var at dette spillet fenget alle, selv om de har stor spredning i aldersgruppen, forteller Hilde Skanke ved Kvensk institutt.

Skanke har ennå ikke testet ut spillet som består av et brett, brikker, terninger og spørsmålskort.

– Vi kommer nok til å prøve det her på instituttet snart, men jeg frykter at jeg kommer til å tape stort, flirer hun hjertelig.

Språktiltak
For ett år siden ble det kjent at Kvensk institutt skulle få til sammen 1,4 millioner kroner til å videreføre sitt språkteknologiprosjekt og til å utvikle brettspillet New Amigos til kvensk. Spillet finnes allerede på en rekke språk, også i samiske varianter.

– Det er behov for verktøy som gjør det enklere å skrive på kvensk. Brettspill kan inspirere og gjøre det morsomt å lære seg kvensk, for både barn og voksne. Kvensk institutt er en viktig ressurs i arbeidet for både bevaring og utvikling av kvensk språk, sa statsråd Monica Mæland i januar 2019.

Brettspillet New Amigos fikk den Europeiske språkprisen i 2016, og i følge kvensk institutt er spillet tenkt å være et lavterskeltilbud som passer for alle over 7 år som ønsker å lære kvensk fra nybegynnernivå til EU nivå B1. Spillet skal også passe for de som ikke ville vurdert språkkurs.

– Jeg vet at spillet brukes blant annet på voksenopplæringa i Lakselv, og Lakselv barneskole har også vært veldig ivrige etter å få tak i spillet siden de har levert noen av spørsmålene som er brukt i quizen, forteller Hilde Skanke. I tillegg er spillet sendt nedover til entusiastiske kvener i Trøndelag.

Skanke forteller at tanken bak spillet er bidra til å øke praktisk bruk av kvensk, og i tillegg øke interessen for språket og kulturen. Spillet kan både brukes i undervisning på skoler, på språkkafeer, på språksentre og hjemme. Det er nå å få tak i på blant annet Porsanger språksenter og på Kvensk institutt sine nettsider.