Leder i Norske Kveners Forbund/Ruijan Kveeniliitto (NKF-RK), Hilja Huru, kulturminister Trine Skei Grande og Trygg Jakola, nestleder i NKF-RK. KUVA: IVAR JOHNSEN.

 

Leder Hilja Huru, nestleder Trygg Jakola og generalsekretær Ivar Johnsen fra Norske Kveners Forbund – Ruijan Kveeniliitto hadde mye på hjertet da de tirsdag formiddag møtte kulturminister Trine Skei Grande.

Av Lill Vivian Hansen
lill@ruijan-kaiku.no

– NKF-RK tok opp nivå 3 for kvensk språk, styrking av Ruija Kvenmuseum, styrking av media gjennom NRK Kveeni og Ruijan Kaiku, ønsket om satsing på kvensk teater, samt egen handlingsplan for kvensk kultur, lister Hilja Huru opp.

– Vi følger opp, og den varslede kulturmeldingen håper vi vil inneholde positive kvenske tiltak, sier Huru.

Venstre har også et vedtak om man ønsker å heve kvensk språk til nivå 3. Dette ble kulturministeren minnet på.

Mandag møtte de også statssekretær i klima- og miljødepartementet Atle Hamar. Tema under møtet var bevaring av kvenske kulturminner. Jan Daleng fra kultur- og kulturminneutvalget i NKF-RK var også tilstede på dette møtet. NKF-RKs ønske er automatisk vern av kvensk kulturminner på lik linje med samiske kulturminner – automatisk vern etter 100 år.

Nestleder Trygg Jakola opplever at både kulturministeren og statssekretæren viser en genuin interesse for de sakene forbundet tar opp. Han får støtte fra Huru.

– Dem er interessert i det vi har å si og har satt seg inn i kvenske forhold. Kulturministeren hadde mye kunnskap om det kvenske og det er flott, sier Huru, og legger til at det ble et fint møte.

Både kulturministeren og statssekretæren er venstrepolitikere er nye i regjeringen etter endringene som ble gjort i Solberg-regjeringen i januar.

– Dem lover jo ingenting, med dem holder fast ved at dem vil følge opp våre saker, avslutter Jakola.

.

Jan Daleng, Hilja Huru, Atle Hamar og Trygg Jakola.