På ulikt administrativt og redaksjonelt vis bidrar disse folkene til å dekke kvenenes ønske om nyheter og informasjon. Manglende statlig vilje gjør at tilbudet er i økonomisk fare. Det siste i den årelange rekken av skuffelser for Ruijan Kaiku, er at vi nå også ble glemt i et viktig politisk innspill fra en av våre egne eiere, NKF. (Arkivfoto: Bjørg Flage Karlsen)

 

Derimot foreslo Norske kveners forbund stor satsing på konkurrenten NRK kvääni.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Er overrasket og skuffet, sier Ruijan Kaikus daglige leder i en kommentar til saken. Les svaret hans lengre ned i saken.

Bakgrunnen er et nylig innsendt innspill fra Norske kveners forbund, NKF, til kontroll- og konstitusjonskomiteen. De behandler for tiden rapporten fra Sannhets- og forsoningskommisjonen, med frist 5. november for å avgi sin innstilling til Stortinget. Som kjører debatt og fatter sine vedtak ei uke senere, den 12. november.

Det seks sider lange innspillet er delt i fem hovedpunkter, såkalte kunnskapsgrunnlag. Hver av dem har en lang rekke kulepunkt, tiltak. Under det femte hovedpunktet, «Kunnskapsformidling, undervisning og forskning», kan man lese følgende:

  • NRK kvääni styrkes med flere stillinger. Kvenske/kvenskspråklige journalister foretrekkes.

Eier aksjer

Vi valgte å kontakte forbundsledelsen skriftlig, og vårt første spørsmål lød:

− Som medeier er NKF inngående kjent med de store økonomiske og bemanningsmessige utfordringer som Ruijan Kaiku til daglig står i, så spørsmålet er hvorfor Ruijan Kaiku ikke ble nevnt?

Mellem berører i sitt svar ikke NKF’s ansvar som eier – forbundet eier 34 prosent av aksjene i Ruijan Kaiku – men hun svarer på begge under ett da vi fulgte opp med dette spørsmålet:

– Hvorfor var det ikke nærliggende for NKF å føye til disse 3 ordene, slik at tiltakspunktet ble å lyde: «NRK kvääni og Ruijan Kaiku styrkes med flere stillinger. Kvenske/kvenskspråklige journalister prioriteres.»

Til dette svarer Mellem:

Nasjonalt ansvar

− Når det gjelder Ruijan Kaiku, har det dessverre falt ut. Vi jobber for tida under stort tidspress, og har hatt mange tekstutkast. Det skulle stå akkurat som du sier: NRK kvääni og Ruijan Kaiku styrkes med flere stillinger.

Sier altså Mellem. Her er det nærliggende å tenke at hun som leder ville beklage det inntrufne, men Mellem gir på eget initiativ ingen slik unnskyldning for at den avisen som forbundet har eierinteresser i ble utelatt til fordel for en konkurrent. Avslutningsvis skriver hun dette til oss:

− Det var også viktig for oss å påpeke NRK sitt nasjonale ansvar, men dette har også falt ut.

Beklagelig

Ruijan Kaiku har to eiere, hvorav Nordavis AS eier 64 prosent av aksjene. Tor Sara er direktør for selskapet samt daglig leder for Ruijan Kaiku og de tre øvrige avisene under Nordavis-paraplyen. Sara var opptatt på annet hold hele fredagen, men sier dette i en foreløpig kommentar til saken:

– Hvis dette stemmer så er ledelsen i Ruijan Kaiku overrasket og skuffet over at NKF ikke nevnte Ruijan Kaiku i sine innspill, sier Sara, som videre bekrefter at Norske kveners forbund bør være svært godt kjent med avisens økonomiske utfordringer. Utfordringer som har vedvart over lang tid.

– Derfor syns jeg det er ekstra beklagelig at dette innspillet fra NKF ikke nevner Ruijan Kaikus behov for bedre og mer stabil grunnfinansiering av vår drift, sier den daglige lederen.

«Spennende muligheter»

Vi tar med at Mellem i sin epost påpeker at innspillet fra NKF har kommet til som en oppsummering etter møter de har hatt med partienes representanter i kontroll- og konstitusjonskomiteen. Hun skriver:

«Flere stortingspolitikere etterlyste en kortere tekst enn høringsinnspillet fra i vår.»

Og videre at forbundet har fått tilbakemeldinger fra partier på Stortinget om at innspillet har vært til hjelp, og at det kom i rett tid nå i innspurten før stortingsbehandlingen:

«Vi har også fått tilbakemeldinger fra kvener som oppfatter at teksten gir god oversikt og peker på spennende muligheter», skriver Mellem.